Ексклюзиви
пʼятниця, 20 червня 2008 17:21

На Сатурні виявлене нове кільце полярних сяйв

Вчені з американо-британської дослідницької групи під керівництвом Том Столларда (Tom Stallard), астрономи університету Лейстера (Unіversіty of Leіcester), повідомили про нове незвичайне відкриття, пов"язане з полярними сяйвами в атмосфері Сатурна.

Полярні сяйва планет формуються в результаті взаємодії заряджених часток з атмосферою. На Землі їхнім джерелом служить сонячний вітер.

На думку дослідників, кільце утворюється за рахунок заряджених часток, що викидаються супутником Сатурна Енцеладом зі швидкістю приблизно 100 кг на секунду.

Додаткове полярне кільце Сатурна було виявлено при дослідженні південного полюса планети в інфрачервоному діапазоні випромінювання. Вимірювання показали, що розміри вторинного кільця істотно перевершують товщину основного кільця полярних сяйв, що утворюються в результаті взаємодії сонячного вітру з магнітним полем Сатурна, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «На Сатурні виявлене нове кільце полярних сяйв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути