пʼятниця, 04 квітня 2008 16:52

Метеорологи обіцяють замість глобального потепління похолодання

Вчені- метеорологи припускають, що цього року на планеті буде дещо прохолодніше, ніж у 2007 році. У всьому винні океанські течії. Проте тенденція до потепління зберігається.

Охолоджуючий ефект тихоокеанської течії "Ла-Нінья", можливо, спостерігатиметься до літа, що понизить середню температуру на планеті на дещицю градуса, заявив Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) Мішель Жарро, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Якщо прогноз ВМО підтвердиться, це стане аргументом на підтримку прихильників непопулярної нині теорії про те, що пік потеплення на планеті вже був пройдений.

Проте Жарро стверджує, що навіть попри легке похолодання, температури 2008 року будуть все одно значно вищими за середні показники XX століття.

"Спостерігаючи за зміною клімату, потрібно не дивитися на показники якогось конкретного року, а досить довгий час стежити за тенденціями", - говорить генсек ВМО.

А тенденція підвищення температури, за словами Жарро, як і раніше э дуже виразною.

В той же час експерти британського метеорологічного центру говорять, що в найближчі п"ять років варто чекати нового температурного рекорду, який, ймовірно, буде наслідком ефекту "Ель-Ніньо".

"Ель-Ніньо" і "Ла-Нінья" - два протилежні природні явища, якы спостерыгаються в екваторіальній частині Тихого океану. "Ель-Ніньо" гріє планету, "Ла-Нінья" остуджує.

"Ель-ніньо" характеризується незвичайно теплими океанськими течіями (на 0,5 градуса вищими за середній рівень на поверхні води) біля північно-західного побережжя Південної Америки, які, на думку учених, більше всього впливають на щорічні зміни в земному кліматі.

"Ла-Нінья" - це зворотне явище, при якому температура у поверхні води в Тихому океані стаоє мінімум на 0,5 градуса нижчою від середнього рівня.

Деякі вчені стверджують, що незважаючи навіть на охолоджуючий ефект "Ла-Ніньі", 2007 рік виявився одним з найгарячіших на планеті починаючи з 1850 року.

Вчені вважають, що в найближчі 5-6 років в результаті природних катаклізмів може повністю зникнути весь арктичний лід, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Метеорологи обіцяють замість глобального потепління похолодання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути