Ексклюзиви
понеділок, 27 березня 2017 22:46

"Маю комп'ютер вагою 100 кг", - колекціонер зібрав понад сотню старих ПК

Автор: Олесь Майгутяк
  Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК

Більше 100 старих комп'ютерів у колекції 30-річного Олеся Майгутяка з Івано-Франківська. Почав їх збирати близько 10 років тому.

"Давно купив один великий комп'ютер, який навіть сам не можу підняти. Він призначався для друкарень, - розповідає Олесь. - Важить близько 50 кілограмів. Є окремий блок дисководів, який тягне на кілограмів 40. Клавіатура залізна. Всього - близько центнера. Це була спроба Радянського союзу перевести роботу друкарні в цифровий формат. Поки що не запустив його. Дуже складний. Комп'ютер багато років зберігався в сирому приміщенні без опалення. Це йому нашкодило. Апарат поставлявся разом зі столом як одне ціле. Стіл з дерева. Надто важкий, тому не забрав його".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 років тому комп'ютерні віруси почали надсилати електронкою

Олесь мріє організувати постійну виставку чи музей для своєї колекції. Найстаріший екземпляр франківця 1978 року. Це комп'ютер фірми "Commodore" для гри в шахи. Його продавали в США, Великобританії та Німеччині.

Автор: report.if.ua
  Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Автор: report.if.ua
  Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК

"З цікавого маю шолом віртуальної реальності 1995 року. Вже тоді комп'ютерам було доступне 3D зображення, яке зараз видають за новинку. Зображення на очі передають два маленькі монітори. Шолом підключається до спеціальної плати, яку потрібно встановити в комп'ютері. Показувати фільми комп'ютери тоді ще не могли. З шоломом можна було пограти у тогочасні 3D-ігри".

Раритетну техніку Олесь Майгутяк знаходить на форумах в інтернеті, аукціонах. Раніше давав оголошення в газеті. Чоловік працює у комп'ютерному сервісі, ремонтує техніку. Тому постійно запитує колег про їхні знахідки. Також співпрацює з утилізаторами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери зламали операційні системи Microsoft і Apple на очах у сотень глядачів

"Техніка завжди мене цікавила, з комп'ютерами знайомий уже давно. Спочатку як користувач, а вже потім як колекціонер. З часом зрозумів, що кожен старий комп'ютер особливий по своєму. Це речі, які уже ніхто ніколи не створить. Хоча б тому їх потрібно зберегти. Комп'ютери розвиваються найшвидше за все інше у світі. Відповідно, вони старіють дуже швидко. Річ, яка коштувала колись дуже дорого, сьогодні майже нічого не варта. У мене є сервер, який 15 років тому коштував 20 тисяч доларів. Зараз це вже металобрухт".

У 1996 році в місті Маунтін-В'ю, штат Каліфорнія відкрили Музей комп'ютерної історії. Там можна дізнатися про віхи в історії обчислювальної техніки, історію програмного забезпечення та комп'ютерних шахів. Також у музеї представлені винаходи, зроблені компаніями та окремими людьми в Кремнієвій долині.

Автор: report.if.ua
  Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Колекціонер зібрав більше сотні старих ПК
Зараз ви читаєте новину «"Маю комп'ютер вагою 100 кг", - колекціонер зібрав понад сотню старих ПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути