вівторок, 09 листопада 2010 15:33

Людство розвивалося завдяки пиву - вчені

Людство розвивалося завдяки пиву - вчені

Канадські археологи стверджують, що поява технології виробництва пива призвела до бурхливого розвитку сучасної цивілізації.

Пивоваріння, що виникло ще в кам'яному столітті, складне саме по собі. Але ще важче стародавнім людям давався видобуток сировини для хмільного напою. Але прагнення отримувати все більше пива виявилося гарним стимулом для розробки нових знарядь праці, пише Утро.ру.

"Нашим предкам настільки сподобалося пити пиво, що вони дуже швидко навчилися виробляти його якомога більше", - зазначив археолог Брайан Хайден з Фрейзеровского Університету.

Він же сказав, що розвиток технології пивоваріння відбулося з історичного погляду просто блискавично - за якихось 50-100 років.

Сільське господарство зародилося в неоліті кам'яного століття, приблизно 11,5 тис. років тому. Людей, які населяли в той час території Південно-Західної Азії, археологи вважають піонерами у використанні дикорослих злаків, які в подальшому були окультурені. Використання в їжу ячменю і рису до неоліту було практично неможливим. Археологи довели, що для обробки злаків стародавнім людям потрібні були складні знаряддя праці та багато часу.

"Саме зерно для наших предків було священним. Його було важко добувати, але воно давало їм життя. На честь злаків стародавні влаштовували свята, пізніше це почали пивні свята. А вже такий захід міг бути кульмінацією всього культурного життя спільноти", - розповів Хайден.

Зараз ви читаєте новину «Людство розвивалося завдяки пиву - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути