середа, 26 серпня 2020 11:42

"Люди хочуть хліба, але є страшніший голод - брак любові" - мати Тереза

"Люди хочуть хліба, але є страшніший голод - брак любові" - мати Тереза
Мати Тереза, 1986 рік. Фото:Wikipedia

26 серпня 1910 року в місті Скоп'є Османської імперії (нині Македонія) народилася доброчинниця Агнеса Гонжа Боякшу. Тато помер, коли їй було 8 років. Мати виховувала дівчинку в католицьких традиціях, що стало основою її життєвого шляху.
Рідний дім Агнеса залишила у 18 років. Вона поїхала до Ірландії вивчати англійську мову. Через рік переїхала в Гімалаї опікуватись індійськими дітьми. В Індії Агнеса прийняла першу обітницю й обрала собі ім'я Тереза на честь покровительки місіонерів Терези де Лізьє.
У 36 років Гонжа залишила індійський монастир Дарджилінг і пішла "служити бідним, живучи серед них". 1948 року заснувала Орден милосердя, який займається допомогою нужденним і нині. Мати Тереза сказала, що піклуватиметься про таких людей: "голодних, голих, бездомних, скалічених, сліпих, прокажених, усіх тих, хто для суспільства небажаний, про кого воно не піклується, про людей, які стали тягарем для громади й від яких усі сахаються".
На початку створення ордену було 13 членів, зараз їх уже 4000. Черниці допомагають сирітським притулкам, закладам догляду за хворими на СНІД та центрам благодійництва в усьому світі.
"Люди хочуть хліба, вони голодні. Але існує значно страшніший голод, і цей голод – брак любові", - казала мати Тереза.
У 60 років католицька черниця стає всесвітньо відомою завдяки документальному фільму "Щось красиве для Бога". Під час зйомок режисер Мальком Маґґерідж пережив духовний злам і сам став католиком.
Нобелівську премію миру благодійниця отримала в 69 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати Тереза бачила найбільшу загрозу миру у світі в абортах


Під час облоги Бейрута 1982 року вона разом із працівниками Червоного Хреста врятувала 37 дітей із прифронтового шпиталю. Під час Чорнобильської катастрофи мати Тереза допомагала жертвам радіоактивного опромінення. Рятувала постраждалих під час землетрусу в Вірменії. Привозила допомогу голодним в Ефіопію.
Через тривалі хвороби в березні 1997 року матері Терезі довелося залишити пост керівниці місії. Через декілька місяців вона померла в індійському місті Калькутті.

Одразу після смерті Папа Іван Павло ІІ розпочав процедуру введення католицької черниці до рангу святих. Для неї зробили виняток, оскільки процес канонізації ініціюється, як правило, через п'ять років після смерті кандидата.
А вже 2016-го Папа Франциск під час богослужіння у Ватикані проголосив матір Терезу святою.
"На честь Святої Трійці ми оголошуємо та визнаємо Благословенну Терезу Калькутти святою. Ми ставимо її в ряд інших святих та наказуємо, щоб це визнавалося всією Церквою", - сказав Папа Франциск під час церемонії.

Зараз ви читаєте новину «"Люди хочуть хліба, але є страшніший голод - брак любові" - мати Тереза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути