Вчені з Клініки Майо (США) з"ясували, що паління може збільшувати ризик виникнення у літніх жінок раку кишківника, викликаного певними генетичними мутаціями.
Попередні дослідження показували, що курці та ті, хто вже відмовився від згубної звички, на 18% частіше стають жертвами раку кишківника в порівнянні з тими, хто ніколи не палив. Проте пояснити, як паління пов'язане з пухлинами, особливо на молекулярному рівні, фахівці поки не можуть.
В ході останньої роботи доктор Пол Лімбург з колегами вивчили статистику дослідження Iowa Women's Health Study, в якому взяли участь майже 42 тисячі жінок у віці від 55 до 69 років. У результаті їм вдалося виявити стійкий зв'язок між палінням і особливим видом раку кишківника, пов'язаного з генетичними мутаціями і варіаціями. Дослідники попереджають: найбільше схильні до розвитку цього підвиду раку немолоді жінки, які палять.
На сьогодні рак кишківника є другою за частотою онкологічною причиною смерті мешканців Великої Британії. Щороку страшна недуга діагностується у 37,5 тис. британців. Зза рік хвороба забирає життя близько 16 тис. людей.
Дивно, але знизити ризик розвитку раку кишківника можна за допомогою яблук. Вчені стверджують, що ймовірність захворіти не настільки велика у тих, хто з'їдає хоча б по яблуку на день. Якщо ж ви їсте більше одного яблука, ризик зменшується наполовину.
Коментарі
1