понеділок, 09 червня 2008 14:28

Китайська кухня знижує ризик серцевих нападів

Обстеження пацієнтів, страждаючих серцевими захворюваннями, показало, що екстракт одного з блюд китайської кухні - червоного дріжджового рису - на 45% знижує ризик повторного інфаркту, на третину зменшує смертність від інших серцево-судинних захворювань і на дві третини - смертність від раку, йдеться в статті, опублікованій в American Journal of Cardiology.

Червоний дріжджовий рис вживають в Китаї, Японії та інших країнах Далекого Сходу. Його отримують шляхом культивування на полірованому рисі грибка Monascus purpureus, який і додає йому червоного кольору.

"Жителі Далекого Сходу сприймають китайський дріжджовий червоний рис як тисячолітню їжу, але ніхто раніше не дослідив цю їжу клінічно з використанням подвійної сліпої проби і очищеного екстракту в зіставленні з групою, що отримувала плацебо. Ми задоволені результатами", - говорить один з авторів дослідження доктор Девід Капуччі з університету Томаса Джефферсона (Філадельфія).

Дослідження проводилося протягом п"яти років в 60 лікарнях в Китаї. Всього в обстеженні брало участь більше 5 тисяч пацієнтів від 18 до 70 років, які перенесли інфаркт протягом попереднього року. Випробовувані отримували екстракт червоного рису у вигляді капсул або плацебо. Потім п"ять років стан їхнього здоров"я контролювали дослідники.

Про лікувальні властивості червоного дріжджового рису було відомо давно, зокрема, в Китаї виробляють харчові добавки з його екстрактом. Проте клінічно ефект цих добавок не був доведений. У 1998 році Управління по контролю у сфері харчових продуктів і лікарських препаратів США (Food and Drug Administration - FDA) заборонило продаж в Америці добавок з ловестатіном - головною речовиною червоного дріжджового рису.

Разом з тим, в 2002 році в журналі Molecular and Cellular Biochemistry була вперше опублікована робота китайських учених, які довели, що ця речовина сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Капуччі підкреслив, що він і його колеги не вивчали харчові добавки з цим інгредієнтом, які продаються в США.

"Точний вміст активних інгредієнтів в них невідомий, і їх ефективність не вивчалася", - відзначив він. Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Китайська кухня знижує ризик серцевих нападів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути