понеділок, 12 листопада 2018 01:35

Кардиган і реглан: хто придумав ці назви
12

Ми перекушуємо на роботі сендвічами, носимо кардигани та реглани, не здогадуючись, що ці речі названі на честь людей, які вигадали або вперше використали їх.

Дуже часто людину, що дала своє ім'я винаходу, вже не пам'ятають, а винаходом користуються й дотепер, пише аdme.ru.

Кардиган: Джеймс Томас Браднелл, 7-й граф Кардиган

 

© Wikipedia Commons © Slava_14 / Depostiphotos

Модний зараз кардиган - в'язаний жакет на ґудзиках і без коміра, названий на честь свого винахідника - англійського генерала Джеймса Томаса Браднелла, 7-го графа Кардигана. Спочатку кардиган був жилетом, який англійські військові надягали під формений мундир для тепла, але поступово він перекочував в гардероб цивільних осіб, в тому числі і жінок, і обзавівся довгими рукавами.

Рукав реглан: Фіцрой Джеймс Генрі Сомерсет, 1-й барон Реглан

 

© Roger Fenton / Wikipedia Commons © sanneberg / Depositphotos

Рукав реглан примітний тим, що він викроюється разом з плечовою частиною переду і спинки виробу. Цей елемент одягу прийшов з військової моди: саме такий крій рукава вважав за краще британський фельдмаршал барон Реглан, який втратив праву руку в Битві при Ватерлоо.

Нестандартний рукав допомагав Реглану хоча б трохи приховати недолік, до того ж мундир такого крою було зручно носити в дощову погоду: через відсутність шва вода не проникала під одяг. Крім цього, подібний рукав дозволяв військовим застосовувати в бою холодну зброю, наприклад шаблю.

Меценат: Гай Цільній Меценат

 

© Gerard de Lairesse / Wikipedia Commons

"Меценат" - людина, яка за свій рахунок сприяє розвитку науки і мистецтва. Почалося все зі знатного римлянина етруського роду на ім'я Гай Цільній Меценат, який жив в I столітті до н. е. і прославився як покровитель поетів. Наприклад, поету Горацію Меценат подарував свій маєток, а Вергілію допоміг позбутися від насильства з боку якогось центуріона і повернув відібране в поета майно.

Бойкот: Чарльз Бойкотт

 

© Vanity Fair Magazine / Wikipedia Commons

Повне чи часткове припинення відносин з окремою особою або організацією, або бойкот, відоме в багатьох країнах як метод мирного опору. І хоча саме по собі бойкотування застосовувалося і раніше, офіційна назва цього виду боротьби з'явилося лише в кінці XIX століття і пов'язане з ім'ям Чарльза Бойкотта, який працював управляючим у землевласника лорда Ерна в ірландському графстві Мейо.

У 1880 році, в рамках боротьби за справедливу орендну плату, право залишатися на землі і право вільної купівлі-продажу землі, Земельна ліга Ірландії влаштувала страйк і відкликала працівників, необхідних лорду Ерну для збору врожаю в його маєтку. Бойкотт як управляючий почав боротися проти цього страйку, на що Ліга відповіла кампанією з його ізоляції в суспільстві.

Сусіди перестали розмовляти з Бойкоттом, не сідали поруч з ним в церкві, а магазини відмовлялися його обслуговувати. Бойкотт не витримав і залишив Ірландію, а його ім'я увійшло до більшості мов світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пікассо задивився на зад Мони: показали життя класичних героїв у нову епоху

Спортивний купальник, або леотар: Жуль Леотар

 

© The Anome / Wikipedia Commons © eddiephotograph / Depositphotos

Ще один предмет одягу, який спочатку з'явився в чоловічому гардеробі, - спортивний купальник, він же леотар (або леотард). Названий був так на честь французького акробата Жуля Леотара, що виступав в подібному костюмі. У XIX столітті леотар надягали тільки циркові артисти, але в XX столітті спортивний купальник потрапив в балет, художню гімнастику, інші види спорту, а завдяки появі аеробіки леотар став популярним вуличним одягом в 1980-х: його носили з легінсами і спідницями.

Силует: Етьєн де Силует

 

© AkG Images / EAST NEWS © National Portrait Gallery / Wikipedia Commons

Слово "силует" походить від прізвища французького контролера фінансів Етьєна де Силуета (на колажі зліва), який прославився своєю скупістю і бажанням скоротити витрати короля Людовика XV і його наближених.

Надмірна ощадливість Силуета стала причиною появи фрази à la Silhouette, яку вживали щодо дешевих речей. А ще на честь "скаредного" контролера було названо мистецтво портрета у вигляді тіні - недорога альтернатива для тих, хто не міг дозволити собі замовити повноцінний портрет у художника. Сам Силует не був винахідником цієї техніки, але він любив виконувати подібні портрети. Приклад такої роботи (силует письменниці Джейн Остін) на колажі справа.

Ватман: Джеймс Ватман

 

© Amazon

Щільний білий високосортний папір з великою стійкістю до стирання був також названий на честь свого творця - англійського паперового фабриканта Джеймса Ватмана старшого (англ. James Whatman). Сам Ватман спочатку назвав свій винахід wove paper ("тканий папір").

Саксофон: Адольф Сакс

 

© Wikipedia Commons © AKG Images / EAST NEWS

Саксофон був сконструйований в 1842 році бельгійським музичним майстром Адольфом Саксом, який назвав свій винахід мундштучним офіклеідом (нині застарілий духовий музичний інструмент). А відому назву "саксофон" цьому інструменту дав друг Сакса, французький композитор Гектор Берліоз. До речі, в англійській мові слово "саксофон" (saxophone) часто скорочують до простого "сакс" (sax).

Bluetooth: Харальд I Синьозубий

 

© Orf3us / Wikipedia Commons © flag / Pixabay

Технологія бездротового об'єднання пристроїв була названа на честь короля Данії і Норвегії Гаральда I Синезубого (bluetooth перекладається як "синій зуб"), що жив у Х ст. та який об'єднав народи на території сучасних Данії і Південної Швеції, де згодом і була розроблена ця технологія. Прийнято вважати, що король отримав своє прізвисько через поганий стан зубів, правда, вони були не синіми, а скоріше чорними: слово blå в той час означало більш темний колір, ніж синій.

Жіночий спокусник, або Казанова: Джакомо Казанова

 

© Collection Viollet / East News

Ім'я цього авантюриста і любителя амурних пригод стало прозивним, але, на відміну від літературних персонажів Ловеласа і Дон Жуана, Джакомо Казанова - реально існуюча людина. Число завойованих Казановою жінок було не таким вже й великим навіть за мірками минулого. Це підтверджує цитата зі вступної статті до російського видання мемуарів Казанови: "..." донжуанський список "Казанови може вразити уяву тільки дуже зразкового сім'янина: 122 жінки за 39 років ... Чи так це багато - три любовних пригоди в рік?"

Сендвіч: Джон Монтегю, 4-й граф Сендвіч

 

© Thomas Gainsborough / Wikipedia Commons © resnick_joshua1 / Depositphotos

Часом найгеніальніші винаходи з'являються на світ завдяки людської ліні. До таких речей цілком можна віднести і сендвіч, який з'явився завдяки тому, що запеклому картяру графу Сендвічу не хотілося вставати з місця, щоб нормально пообідати.

Граф мав звичку просиджувати за ігровим столом цілодобово і просив подавати йому холодну яловичину між двома скибочками підсмаженого хліба, щоб не переривати своїх занять і при цьому не так сильно бруднити руки їжею.

Папараці: Таціо Секк'яролі

 

© ASSOCIATED PRESS / East News

Слово "папараці" стало прозивним через персонаж на прізвисько Папараццо з картини Федеріко Фелліні "Солодке життя". Але прототипом цього героя став італієць Таціо Секк'яролі (на фото в лівому нижньому кутку), якого прийнято вважати найпершим у світі папараці - фотографом, що знімає сцени з життя знаменитостей без їх відома і згоди.

Після виходу фільму Секкяролі припинив бути вуличним фотографом і присвятив себе студійній роботі. Він був особистим фотографом Софі Лорен протягом 20 років.

Слово "ледар" походить від прізвища відомого лікаря Християна Івановича Лодера, німця за походженням. Лодер народився в 1753 році в Ризі, довго жив і навчався Європі, а потім повернувся в Росію і став персональним лікарем Олександра I. Крім того, Лодер займався і приватною практикою, а також відкрив у Москві перший заклад мінеральних вод. Крім води, він радив пацієнтам швидку ходьбу протягом трьох годин на день. Місцеві жителі, дивлячись на всю цю метушню, придумали вислів "ледаря ганяти", що в підсумку і стало синонімом неробства.

Зараз ви читаєте новину «Кардиган і реглан: хто придумав ці назви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути