четвер, 31 липня 2008 08:29

Які сни попереджають про хвороби

Читати сонники - улюблене заняття дівчат на видання. Втім, серед людей постарше зайде розмова про "віщі сни", які комусь заздалегідь передбачили чи то багатство, чи то розлучення. Чи існують віщі сни насправді, і чи можуть вони попередити нас, наприклад, про захворювання, що насувається?

"Із цього приводу багато спостережень зібрав доктор медичних наук, Касаткін, - говорить доктор психологічних наук, професор Володимир Лебедєв. - Він описав випадок, коли один студент кілька разів бачив один і той же сон: його обвиває пітон, здавлюючи груди, і він не може ворушити ні руками, ні ногами".

Медичні дослідження ніяких ознак захворювання не виявили. Тільки рік потому після "пророчого" сну, у хлопця виявили пухлину спинного мозку, яка привела його до повного паралічу кінцівок.

Як можна пояснити такі речі? У 1791 році з"явилася робота російського фізіолога А. Нудова "Досвід побудови теорії сну", де автор описує такий експеримент: сплячій на спині людині налили у відкритий рот трохи води. І раптом він перекинувся на живіт і почав робити плавальні рухи.

Коли його розбудили, він розповів, що йому приснилося, що він впав у воду і вимушений був рятуватися уплав. Француз Мори світив сплячому в обличчя лампою і тому снилися громи і блискавки. Німецький психолог Бернер закривав сплячим ніс ваткою, і майже завжди їм снилися чудовиська, що починали їх душити.

Ці випадки говорять нам про те, що, коли в сплячий мозок проникають ті або інші подразники, вони викликають різні образи, які вплітаються в тканину сновидінь і самі стають їх основою. Відомий випадок, коли солдати спали в холодному будинку, і майже всім снилося одне і те ж: полюс, льоди, засніжена тайга.

Тобто, якщо на людей під час сну діяти загальними для всіх подразниками: димом, яскравим світлом, високою або низькою температурою, то в їх снах буде багато загальних для всіх образів.

Що стосується того, чи може сон провіщати хворобу, то потрібно звернутися до досвіду психоневролога М. Аствацатурова. Він вважав, що якщо тривожні сновидіння з елементами страху смерті поєднуються з раптовим пробудженням, то це може служити ознакою хвороб серця.

Касаткін, про якого вже мовилося, за 30 років вивчив декілька тисяч здорових і хворих людей і обкреслив сюжети сновидінь при деяких захворюваннях. За його даними, характер снів у людини міняється приблизно за 2-3 місяці до виявлення у нього гіпертонії, за місяць до гастриту, за два місяці до перших ознак туберкульозу.

Причому, у багатьох випадках по характеру зорових сцен в сновидіннях можна навіть вказати місце ураження організму хворобою.

Наприклад, у людини починається захворювання легенів. Можливий діагноз - плеврит, бронхіт, туберкульоз. Йому може приснитися, ніби він хоче випірнути з води або йому на груди навалилася якась тяжкість. Або він лізе у вузьку щілину в огорожі і застряє в ній грудьми, або піднімається на гору і йому важко дихати.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту у більшості людей з"являються уві сні сцени, пов"язані з недоброякісними продуктами. Але сюжет сновидінь при одному і тому ж захворюванні варіюватиметься залежно від професії людини, його освіти і тому подібне", повідомляє pravda.ru.

Зараз ви читаєте новину «Які сни попереджають про хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути