Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2011 16:46

Інженери розробили технологію, завдяки якій можна створити "танк-невидимку"

Інженери розробили технологію, завдяки якій можна створити "танк-невидимку"

Шведські інженери працюють над новою оборонною технологією, яка дозволить танку зникнути, обдуривши ворога. Технологія Adaptiv створена фахівцями шведського підрозділу британської компанії BAE Systems, вона надає об'єкту властивості хамелеона, який вміє так підлаштуватись під навколишнє середовище, що стає зовсім непомітним.

Передбачається, що рухома бойова техніка не буде помітна в інфрачервоному випромінюванні, і, відповідно, виявиться недоступною для ракет супротивника з тепловою системою самонаведення.

Учені вирішили заховати об'єкт за допомогою своєрідного "плаща-невидимки", використовуючи температурну завісу, відповідну по своїх характеристиках температурі навколишнього середовища. Для досягнення цього ефекту застосовуються шестикутні пластини, виготовлені з матеріалу, здатного швидко змінювати температуру, повідомляє Sky News. Встановлені на танку сканери збирають інформацію, після чого підлаштовують температурні дані "плаща-невидимки" для злиття з навколишнім середовищем.

Для покриття танку необхідна панель, яка складається з 1000 шестикутних блоків розміром по 14 сантиметрів кожен. Виробники стверджують, що технологія може ефективно застосовуватися для того, аби рухомі танки стали невидимими.

Противника передбачається вводити в оману, змушуючи танки ставати схожими на інші транспортні засоби - наприклад, цивільні автомобілі. За словами розробників, повністю "плащ-невидимка" буде готовий до використання в бойових умовах приблизно через два роки.

Єврокомісія виділила на цю роботу 1,2 млн фунтів стерлінгів. Робота в Імперському коледжі розпочалася 2009 року й провадиться за сприяння вчених з Німеччини, Греції та Туреччини.


Зараз ви читаєте новину «Інженери розробили технологію, завдяки якій можна створити "танк-невидимку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути