Ексклюзиви
субота, 08 травня 2021 09:31

Іменинники 8 травня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину

Іменинники 8  травня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину
Сьогодні День Ангела святкують: Станіслав, Василь, Марк, Сергій і Ніка. Фото: pixabay.com

8 травня День Ангела святкують Василь, Марк, Сергій, Ніка. Крім цього сьогодні вшановують пам'ять Святого Станіслава єпископа.

"Також його називають Щепановський. Він є краківський єпископ, один із впливових церковних діячів Польщі, убитий власноруч польським королем Болеславом II Сміливим. Святий Станіслав вважається покровителем Польщі", - розповів Gazeta.ua отець Лаврентій Ян Жезіцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 7 травня - хто сьогодні святкує День Ангела

Значення імен

Ім'я Василь виникло в Греції як форма імені Басилейос, яке через кілька століть перетворилося в Василиос. З грецької ім'я Василь перекладається як "царський", "королівський" або "цар". Ім'я Василь має безліч аналогів в інших християнських країнах: Басиио (Іспанія), Безіл (Англія), Паси(Фінляндія). Існує жіночий варіант імені Василь: Василина, переводяться як "цариця" або "царствена".

Ім'я Марк. За першою версією ім'я Марк походить від грецького імені Маркос, яке має латинське коріння і сталося в свою чергу від латинського слова "Marcus", що означає "молоток". За другою версією ім'я Марк бере початок від імені бога покровителя, що згодом став богом війни - Марса. Підтвердженням цьому є римське Маркус.

Ім'я Сергій сягає корінням у латину та прізвище Сергіус, яка була поширена в Стародавньому Римі. Цей когномен походить від роду патриціїв - Сергієв, легендарними прабатьками яких були вихідці з зруйнованої греками Трої. На сучасну українську це прізвище перекладається як "благородне походження".

Ім'я Ніка це - жіноче ім'я грецького походження. В античній міфології Ніка - богиня перемоги. Ім'я Ніка вживається і як цілком самостійну, і як скорочена форма від Домініка, Вероніка, Моніка.

Ім'я Станіслав - це українське і загальнослов'янське чоловіче ім'я, що означає стати славним чи стань славним. Також існує жіноча форма імені - Станіслава.

8 травня у світі відзначають Дні пам'яті та примирення, присвячені загиблим у Другій світовій війні. Віряни сьогодні вшановують пам'ять апостола і євангеліста Марка.

Зараз ви читаєте новину «Іменинники 8 травня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути