Ексклюзиви
середа, 02 листопада 2011 12:22

Художник з Нідерландів буде "вирощувати" лід у пустелі

Художник з Нідерландів буде "вирощувати" лід у пустелі

Арт-проект "Сонячний льодовик" задумав Ап Верхегген, що спеціалізується на абстрактних скульптурах з пластичних матеріалів. Суть його полягає в тому, щоб розміщувати в пустелі конструкції у формі листя дерева, лицьова сторона яких буде покрита фотоелектричними панелями. Енергія, що вироблятиметься ними, стане джерелом живлення для систем конвертації частинок вологи з повітря в лід зі зворотного боку "листка".

Перевірити, наскільки реальні подібні інсталяції, допомогла нідерландська компанія Cofely Refrigeration. У спеціально обладнаному приміщенні були зімітовані кліматичні умови пустелі, в тому числі температура, вологість і швидкість вітру.

Симуляція виявилась успішною: на алюмінієвій поверхні вдалося виростити 10-сантиметровий шар льоду. За розрахунками фахівців, створення льодової "шапки" площею 20 кв. м вимагає сонячних батарей площею 200 кв. м, розповідає технічний керівник проекту Ерік Хоогендоорн.

За словами пана Верхеггена, генератор льоду має швидше художню, ніж наукову цінність: він покликаний за допомогою мистецтва привернути увагу публіки до проблем зміни клімату. Випробування прототипу продовжаться ще близько року, після чого "льодовик" з'явиться в одній з північноафриканських країн. В якій саме - поки невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Художник з Нідерландів буде "вирощувати" лід у пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути