неділя, 31 травня 2020 10:15

Художниця малює пальцями гіперреалістичні картини танучих льодовиків
25

Американська художниця Зарія Форман гіперреалістично малює пальцями танучі льодовики, щоб привернути увагу світу до глобального потепління. Дівчина провела два роки, подорожуючи з ученими до полюсів Землі, в Антарктиду і Гренландію. Цей досвід став у нагоді їй для створення неймовірно реалістичних картин, присвячених кліматичним змінам на планеті. При погляді на полотна Зарії захоплює дух, бо зображення схоже на справжній сніг і лід.

Зарія виросла в місті Пірмонт, штат Нью-Йорк, приблизно в 30 хвилинах на північ від Нью-Йорку.

"Я малювала ще з тих пір, як змогла тримати олівець", - згадує вона.

Зарія стала винятковою художницею, створюючи захоплюючі м'які пастельні картини. Її робота висвітлює дихотомію між красою природних стихій та наслідками зміни клімату на Землі.

"Натхнення для моїх робіт я черпала ще з раннього дитинства, коли мандрувала своєю сім'єю по декількох найвіддаленіших куточках світу, які стали предметом художньої фотографії моєї матері. Я любила спостерігати за далекою бурею на західних пустельних рівнинах; мусонні дощі півдня Індії; і холодне арктичне світло, що висвітлює води Гренландії".

Під час власних подорожей Зарія сама робить тисячі фотографій і кілька ескізів, щоб відчути ландшафт.

"Після повернення в студію я черпаю зі своєї пам'яті досвід, а також свої фотографії, щоб створити масштабні композиції. Іноді я буду придумувати воду чи небо, змінювати форму льоду або змішувати і поєднувати кілька різних зображень, щоб створити композицію, яку я уявляю. Я починаю з дуже простого ескіза олівцем, тому у мене є кілька основних ліній, які слід дотримуватися, а потім додаю шари пігменту на папір, розмазуючи все долонями і пальцями і розбиваючи пастель на гострі шматочки, щоб передати більш дрібні деталі. Я розпилюю легкий, нетоксичний фіксатор між шарами пастелі, щоб допомогти закріпити пігмент на папері".

Я хочу передати красу, на відміну від розрухи. Якщо люди зможуть відчути висоту цих ландшафтів, можливо, вони захочуть охороняти їх та зберігати

За словами художниці, на створення картин потрібно кілька сотень годин, просто тому, що вони дуже детальні та дуже великі.

"Я рідко використовую гумку. Я вважаю за краще працювати з моїми "помилками", насолоджуючись проблемою їх вирішення. Мені подобається простота процесу, і він мене дуже навчив відпускати. Малювання - це своєрідна медитація для мене. Ніби нічого іншого на світі не існує, коли я близька і сильно зосереджена", - ділиться Зарія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф робить казкові фото підводного світу

Меті її робіт - привернути увагу світу до змін клімату. Краще за наукові статті і статистику це може зробити мистецтво, адже воно зрозуміле абсолютно всім - каже художниця.

"Мистецтво може впливати на емоції глядачів ефективніше, ніж есе чи статті з приреченості та похмурості. Нейрологія говорить про те, що люди вживають дій і приймають рішення на основі емоцій понад усе. Моя кар'єра присвячена перекладу та висвітленню попереджень та статистики науковців у доступному носії, з яким люди можуть зв'язатись, на рівні, який може бути глибшим, ніж можуть проникнути наукові факти. Мої картини досліджують моменти переходу, турбулентності та спокою в ландшафті, що дозволяє глядачам емоційно зв'язатися з місцем, яке вони ніколи не зможуть відвідати. Я вирішую передати красу, на відміну від розрухи. Якщо люди зможуть відчути висоту цих ландшафтів, можливо, вони захочуть охороняти їх та зберігати".

Реалізм як напрям мистецтва став завойовувати свою популярність ще за часів античної Греції. Одним з його відгалужень через десятки століть став "гіперреалізм" - напрям, що з'явилося на початку 1970-х років в Брюсселі. З тих пір, це визначення використовують для опису творчості художників, живописні роботи яких відрізняються приголомшливою деталізацією, що створює ілюзію реальності.

Коріння гіперреалізму також можна відшукати в роботах французького філософа-постмодерніста Жана Бодріяра, слова якого "the simulation of something which never really existed" щонайкраще розкривають суть цього напрямку в мистецтві.

У своїх дивовижних роботах художники-гіперреаліста створюють переконливу і правдоподібну оманливу реальність, тому часом важко відрізнити картину від фотографії.

Зараз ви читаєте новину «Художниця малює пальцями гіперреалістичні картини танучих льодовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути