середа, 14 квітня 2010 13:07

Гусениці спілкуються за допомогою ніг

Гусениці спілкуються за допомогою ніг

Особливі органи гусениць, за допомогою яких вони повідомляють іншим, що територія, де вони перебувають, зайнята, колись були ногами.

Деякі гусениці, наприклад Drepana arcuata використовують спеціальні структури для того, щоб проганяти чужинців із зайнятого ними листка. Ці структури є виростами, якими комаха шкребе по листку, виробляючи дуже характерний звук. Почувши його, інша гусениця розуміє, що лист вже окупований, і відправляється на нові пошуки.

Вчені вирішили простежити еволюцію цих органів. Вони склали еволюційне дерево різних видів гусениць і визначили, що у більш давніх і примітивних видів "застережливі" органи відсутні. Замість них у гусениць маються зайві кінцівки. Дослідники прийшли до висновку, що саме ноги перетворилися на органи спілкування.

Оповіщення непроханих гостей про те, що територія зайнята, позбавляє гусениць від необхідності битися з ними. Представники видів, у яких немає органів спілкування, змушені нападати на ворогів, і нерідко такі поєдинки стають летальними для одного або обох учасників.

Нещодавно інший колектив дослідників показав, що використання особливих звуків допомагає лялечці й личинкам деяких метеликів обдурювати мурашок. Наслідуючи мурашину "мову", вони проникають у мурашник, видаючи з себе королев.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Гусениці спілкуються за допомогою ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути