Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2008 09:39

Фізики візуалізували магнітне поле (ФОТО)

Фізикам вперше вдалося отримати тривимірне зображення магнітного поля усередині твердого непрозорого тіла, повідомляє Асоціація німецьких дослідницьких центрів імені Гельмгольца з посиланням на статтю, опубліковану в NaturePhysics.

Не дивлячись на те, що явище магнетизму давно відоме, багато властивостей магнітного поля вивчено порівняно мало. Микола Карджілов з берлінського інституту Гана і Мейтнер і його колеги розробили метод, що дозволяє отримати наочний тривимірний "знімок" магнітного поля.

Для візуалізації група Карджілова використовувала нейтрони. Нейтрони не мають електричного заряду, що забезпечує їм хорошу проникаючу здатність. При цьому вони володіють магнітним моментом, за рахунок чого поводяться в зовнішньому магнітному полі подібно до стрілки компаса і залізної тирси, що шикується уздовж силових ліній.

Крім того, нейтрони володіють власним кутовим моментом - спіном - який може змінюватися під впливом магнітного поля. Учені "просвічували" досліджуваний зразок спін-полярізованими нейтронами (нейтронами із заданим станом спіну) і відзначали, в яких ділянках в який момент часу відбувається зміна спіну. Узагальнюючи ці дані, вони отримували "знімок" поля.

Карджілов порівнює цей метод з використовуваною в медицині рентгенівською томографією. Замість людського тіла - магнітне поле, замість рентгена - спін-поляризовані нейтрони, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Фізики візуалізували магнітне поле (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути