пʼятниця, 16 жовтня 2009 13:56

Експеримент зі створення штучного серця вдався

Експеримент зі створення штучного серця вдався
Тонку смужку серцевого м"яза вдалося зібрати вченим з клітин, які виросли з ембріональних клітин мишей. Надалі експериментатори планують створювати повноцінні серцеві м"язи, щоб використовувати їх для лікування людей.

Дослідникам з Центральної лікарні Массачусетсу і Гарвардського університету вдалося виростити фрагмент серцевого м"яза зі стовбурових клітин, отриманих з ембріона миші. Вчені повідомляють, що їм вдалося добитися і скорочення м"яза.

Американські фахівці змінили гени мишей таким чином, щоб зростаючі клітини серцевого м"яза можна було легко визначити візуально і відрізняти від усіх інших клітин, які можуть розвинутися зі стовбурної клітини. При цьому вчені стимулювали зростання з клітин ембріона саме клітин серцевої тканини. Потім за спеціальною технологією шукані клітини збиралися воєдино - і в результаті утворили тонку смужку м"язів, здатну до скорочення.

Американські фахівці змінили гени мишей


"Це початок роботи, яка дозволить лікувати захворювання серця", - повідомив один з дослідників Кеннет Чин. У кінцевому рахунку вчені хочуть використати клітини шкіри пацієнта з порушенням роботи серця, щоб вирощувати з них фрагменти серцевого м"яза. Для цього з клітин шкіри спочатку необхідно отримати недиференційовані клітини, які здатні розвиватися в будь-які клітини організму, у тому числі і серцеві.

Однак поки експериментатори зіткнулися з проблемою - як виростити не тонку смужку серцевого м"яза, а повноцінну тканину. "Так чи інакше, ми повинні домогтися створення повноцінної тривимірної серцевого м"яза, що складається з багатьох шарів клітин, - розповідає Чин. - Потрібно збільшувати товщину смуг, які повинні мати власне кровопостачання. Є два способи, як цього досягти: покластися на розробку тканини, щоб зробити смугу по типу нашої, або знайти спосіб використовувати природну архітектуру серця, щоб відновити м"язову тканину".

Результати дослідження американських вчених увійшли до журналу Science.

За матеріалом: Инфокс.Ру

Зараз ви читаєте новину «Експеримент зі створення штучного серця вдався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути