Ексклюзиви
понеділок, 29 лютого 2016 17:38

Дуб Ангел має висоту у вісім поверхів, а гілки розлягаються на 30 метрів
7

На туманному острові Джонса в Південній Кароліні росте гігантський дуб Ангела. У різних джерелах мова йде про вік від 400 до 1,5 тисячі років. Висота дуба сягає 20 м. Окружність стовбура становить майже 3 м. Із розкішних гілок утворився "навіс", найдовші гілки сягають 30 м. Частина з них входять в землю, укорінюються і знову виростають. Щороку чудо-дерево відвідує 50 тисяч туристів.

Назва дуба Ангела походить від прізвища власника ділянки Юстуса Енджела. У 18 століття плантація належала Уейт Аврааму. Дуб залишався в володінні цієї родини ще впродовж чотирьох поколінь. Опісля землю подарували в якості весільного подарунка для Марти Уейт і Юстуса Енджела (Angel). На честь новоствореної сім'ї назвали дуб Ангелом.

Дуб належить до вічнозелених дерев. Зелене листя восени жовтіє, але при цьому залишається на дереві. З жолудів дуба Ангела виростили безліч нащадків для ботанічних садів Південної Кароліни. Дуб вважають одним з найстаріших дерев на схід від річки Міссісіпі. Точний вік дерева можна визначити лише по зразках кори. Але ця процедура для нього надто небезпечна, є великий ризик інфікування.

Територія буферного лісу, на якій росте дуб Ангела, є ласим шматочком для торгівельного центру із парковкою. Впродовж багатьох років із цим бореться адвокат із земле питань Саманта Зігель. Народжена в родині письменника та юриста, в дитинстві Саманта постійно переїжджала з Вашингтона на Багами і назад. Коли навчалася в Південній Кароліні, часто бувала біля дуба.

"Це дерево - єдине місце, де я відчуваю себе як вдома. Тепер, коли я знайшла свій будинок, я нікому не дозволю його у мене відібрати. Вирубка буферного лісу, який завжди захищав Дуб Ангела від сильних вітрів і палючого сонця, в поєднанні з порушенням водного балансу - занадто багато або занадто мало води - зможе нашкодити уразливому дереву або вбити його", - наголошувала Саманта Зігель, коли дізналася про заплановане будівництво 600-квартирного житлового комплексу неподалік паркової зони із дубом Ангела.

Саманта організувала рух на підтримку дуба, зібрала тисячі підписів, підключила ЗМІ. Допомогла виявити свідчення, що біля дерева знаходиться важливий археологічний пам'ятник, можливе "поселення вільновідпущеників 19 століття". Досліджувала ліс навколо дерева, довела, що там живуть рідкісні тварини. А також довела документально, що Ангел росте на великих взаємопов'язаних заболочених територіях. І завдяки Саманті розвиток проекту зазнав поразки. Забудовник визнав своє банкрутство, а банк не заволодів землею. Боротьба за Ангела триває. Організація Lowcountry Open Land Trust збирає 1,2 мільйона доларів для покупки 1,6 тисячі квадратних метрів землі навколо дуба. Таким чином буде гарантований його захист з іншими віковими деревами, які ростуть навколо Ангела.

Зараз ви читаєте новину «Дуб Ангел має висоту у вісім поверхів, а гілки розлягаються на 30 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути