Упродовж тривалого часу дієтологи радили людям, які мають зайву вагу, не їсти картоплю. Причиною називали вміст в цьому коренеплоді високого глікемічного індексу (показника впливу продуктів після їх вживання на цукор у крові). Крім того, зазначалося, що картопля містить забагато крохмалю і вуглеводів.
В результаті досліджень, проведених спільно Каліфорнійським університетом у Девісі та Національним центром безпеки продуктів харчування і технологій, був зроблений такий висновок: картопляна дієта допоможе схуднути.
Дослідження тривало 12 тижнів. У ньому брали участь понад 80 чоловіків та жінок із зайвою вагою. Ці люди були поділені на групи. Учасники першої харчувалися продуктами з низьким глікемічним індексом (пісної їжею). Друга група харчувалася продуктами з високим індексом. Щодня обидві групи повинні були з `їдати по порції відвареної або запеченої картоплі без масла, знизивши при цьому калорійність їжі на 500 ккал.
Дослідження показало, що в обох групах вага знизилася, і між ними не було значної різниці. Висновок американських вчених зводиться до того, що людям, які дотримуються дієти, не варто виключати певні продукти харчування, але необхідно скорочувати кількість калорій.
Нагадаємо також, що дієти сприяють і психологічному одужанню. Наприклад, середземноморська дієта, багата на овочі, фрукти, рибу і оливкову олію, допомагає боротися з депресією.
За матеріалами NewsBCM, Gazeta.ua
Коментарі
2