понеділок, 29 грудня 2008 16:27

Дієтологи радять, як пережити новорічні свята і зберегти здоров"я

 

Замість того, щоб турбуватися про зайві кілограми під час зимових свят, дієтологи рекомендують зосередитися на підтримці маси тіла в нормі, виконавши декілька нескладних правил, направлених на здорове харчування.

Спроба схуднути або обмежити споживання шкідливих продуктів під час Різдва і Нового року заздалегідь приречена на провал, говорить доктор Дженніфер Вантрелль з Rush University (США). Фахівці не радять займатися "особистими тортурами", а закликають поставити собі цілком досяжну мету: зберегти вагу впродовж всіх вихідних. Для цього треба виконувати нескладні рекомендації.

Ніколи не варто сідати за святковий стіл голодним, кажуть дієтологи. Перед основним гулянням слід злегка перекусити - наприклад, з"їсти йогурт, трошки вівсяних пластівців або мюслі і декілька фруктів. Це допоможе уникнути переїдання на вечірці.

Споживання низькокалорійних продуктів маленькими порціями протягом дня також компенсує шкоду від жирних і важких страв увечері. Найголовніше - їсти повільно і потроху, підкреслює доктор Вантрелль. Таким чином можна покуштувати різні страви, не відмовляючи собі в задоволенні і не шкодячи шлунку.

До речі, екстремальні дієти для швидкого схуднення, які рекомендують глянцеві журнали, можуть взагалі позбавити вас свята.

Доктор Елізабет Гарднер і її колеги з відділу харчування університету Мічігану безжально посадили мишей на жорстку дієту. А потім заражали їх різними вірусами ОРВІ і грипу.

"Красуні", що сиділи на дієті, частково помирали одразу, а решта довго хворіли і одужували набагато пізніше, ніж ті, що харчувалися звичайною мишачою їжею.

Виявилось, що організм, виснажений непосильною боротьбою з калоріями, просто не має сил виробляти потрібні антитіла. Перш за все знижується число клітин-кілерів, які повинні зустрічати віруси в перші хвилини їхнього нападу.

"Зменшення калорійності раціону, ймовірно, абсолютно безпечне у теплі місяці, - вважає Гарднер. - Але взимку, в сезон грипу, це може виявитися фатальним".

"А як же зимові і весняні пости?" - запитає вдумливий читач. Віруючі не їдять м"яса, масла, молочних продуктів, яєць, зате не обмежені вуглеводи (хліб, каші, картопля, макаронні вироби, горіхи, цукор, мед і тому подібне), дозволена також олія і риба. З цих продуктів можна скласти раціон, який по калорійності буде цілком достатнім.

Терапевти додають, що зниження фізичної активності перед святами і під час вихідних - головна причина, чому ви можете не влізти в сукню або жахнутися при зважуванні після вихідного тижня. Достатня фізична активність і раціональне харчуванння вирішить проблеми зайвої ваги без виснажливих дієт.

За матеріалами http://www.from-ua.com/

Зараз ви читаєте новину «Дієтологи радять, як пережити новорічні свята і зберегти здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути