Залізо, що додають до дитячого харчування, щоб запобігти анемії, може призвести до затримки розумового розвитку дітей, які не мають потреби в додатковій його кількості, стверджують дослідники з університету штату Мічиган (США). Їхня робота, як очікується, буде представлена на конференції Академічного товариства педіатрів у Гонолулу, йдеться в прес-релізі університету.
У США до дитячого харчування звичайно додають залізо з розрахунку 12 міліграм на літр, у Європі використовують трохи меншу кількість. Це робиться, щоб запобігти залізодефіцитній анемії. Хвороба викликається недостачею гемоглобіну, речовини червоних кров"яних клітин, що переносить кисень в організмі, синтез якого неможливий без заліза.
Вчені Мічиганського університету обстежили 494 чилійських дітей. Одна група дітей, відповідно до американської норми, одержувала 12 міліграм заліза на літр дитячого харчування, а друга - 2,3 міліграми. Вони спостерігалися з півроку до 10 років.
Більшість дітей, які одержували харчування зі змістом заліза відповідно до норм, прийнятих у США, не показали низьких результатів. Однак 5% обстежуваних, у яких у віці шести місяців був високий рівень гемоглобіну, що свідчить про достатню кількість заліза в організмі, показали гірші результати. У середньому в тесті на ІQ вони одержали на 11 балів менше, ніж інші, а в тесті на зорово-моторний розвиток вони показали на 12 пунктів менше. Схожі дані були отримані в тестах на просторову пам"ять, повідомляє Освiтнiй портал.
Коментарі