Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2023 09:36

День зимового сонцестояння: точна дата і чим особлива найдовша ніч у році

День зимового сонцестояння: точна дата і чим особлива найдовша ніч у році
22 грудня - день зимового сонцестояння Фото: pinterest

День зимового сонцестояння відбудеться 22 грудня. Воно розпочнеться о 05:27 за Київським часом.

Зимове сонцестояння - астрономічне явище. Виникає в результаті максимального нахилу осі Землі щодо Сонця. В Північній півкулі від цього дня починається астрономічна зима.

Це день, коли Сонце перебуває найближче до Землі за увесь рік. Найчастіше день зимового сонцестояння припадає на 21 грудня (рідше буває 20 або 23 грудня). У роки, які передують високосному, зимове сонцестояння відбувається 22 грудня. Саме таким є 2023 рік.

День зимового сонцестояння називають ще сонцеворотом.

Перший припадає на червень і називається в Північній півкулі день літнього сонцестояння. Тоді ніч найкоротша, а день — найдовший. А після цього день починає поступово зменшуватися.

Значення дня зимового сонцестояння

Наші предки завжди жили в злагоді з циклами сонця, а тому приділяли цьому небесному тілу особливої уваги. Саме тому стародавні слов'яни вважали день, коли Сонце починає приносити більше тепла, остаточною перемогою світла над темрявою, а літа над зимою. В ті часи Сонце вважалося символом відродження, нового життя.

До речі, наші предки вважали, що саме день зимового сонцестояння є днем початку нового року. Тому вночі віддавали пошану Коляді. Це був один з найважливіших богів у слов'янській міфології, втілення Сонця і тепла.

Люди намагалися допомогти Сонцю перемогти темряву. Для цього розкладали і запалювали багаття, катали по селу колеса, які палали, прикрашали будинки ялинковими гілочками та випікали обрядовий коровай у формі небесного світила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво-2023: коли колядувати, щедрувати та посівати за новим календарем

В ті часи існувало повір'я, що в день зимового сонцестояння, коли найдовша ніч у році, а після цього день починає поступово збільшуватися, духи покійних предків приходять на Землю. Тому цього дня співали чимало обрядових пісень, веселилися, розважалися, щоб привернути до своєї родини багатство і добро.

Це відмінний час для нових починань. А ось конфліктів та суперечок варто уникати. Вважається, що будь-яка негативна енергія може надовго залишити слід.

Прикмети дня

Якщо на деревах іній, то наступного року буде великий урожай.

День похмурий, весна прийде рано, а ясне небо свідчить про довгу і сувору зиму.

Сильний снігопад — до тривалої і сніжної зими.

Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію 1 вересня.

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки.

Зараз ви читаєте новину «День зимового сонцестояння: точна дата і чим особлива найдовша ніч у році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути