понеділок, 17 вересня 2012 02:21

Curiosity може "заразити" Марс земним життям

Curiosity може "заразити" Марс земним життям
фото NASA

В результаті помилки, допущеної при підготовці марсохода Curiosity до космічного подорожі, разом з апаратом на Червону планету могли потрапити мікроорганізми із Землі.

У NASA визнають, що допустили порушення строгих карантинних нормативів, не простерилізувати бур для твердих порід, яким оснащена мобільна лабораторія Curiosity. Перед запуском ракети з марсоходом інженери відкривали герметичний відсік з буром, щоб змінити його положення, але нікому про це не сказали.

Можливо, що мікроби не витримали дев'ятимісячного космічної подорожі, проте досвід минулих років показує, що багато земні організми цілком можуть вижити в самих несприятливих умовах. Так, місія російського модуля "Фотон-М", запущеного на низьку земну орбіту в 2005 році, продемонструвала здатність лишайників витримувати вакуум і жорстке радіаційне опромінення. Втім, досліджувані зразки знаходились в космосі лише 15 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені ломають голови над новими знімками з Марсу

Ризик "населити" Марс земними бактеріями мінімальний. Однак новина вже стала предметом для численних невеселих жартів з приводу того, що життя, яке дослідники можуть рано чи пізно виявити на Червоній планеті, буде представлена ??мікробами родом із США.

Зараз ви читаєте новину «Curiosity може "заразити" Марс земним життям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути