Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 11:25

Чим загрожує дратівливість

Часом всі стикаються з тим, що стають дуже нервовими, зриваються через дурниці і ніяк не можуть справитися з емоціями.

Роздратування – це природне почуття людини. Але звідки воно береться? Чи можна боротися з цією напастю? Якщо ви гарячкуєте, значить, ви показали своїй підсвідомості "зелене світло" і дозволили йому діяти так, як йому заманеться. Ви самі дозволяєте своїй підсвідомості випліскувати роздратування. Яким би воно не було, але воно завжди емоційно забарвлене.

В деяких випадках, коли ситуація повністю виходить з-під вашого контролю, роздратування може придбати навіть відтінок злості, агресії або ненависті.

При цьому, у людини з"являється бажання якщо не кинутися бій, то хоч би виплеснути емоції, що накипіли, які буквально починають душити, у вигляді гучного крику або різкого руху.

Найчастіше роздратування є наслідком невідповідності між тим, що ви хочете і тим, що маєте. Спочатку ця невідповідність спонукає людину до активних дій, але якщо поставлене завдання з якихось причин не можна здійснити, то виникає роздратування, як прояв внутрішнього незадоволення і незадоволеності. Роздратуванню властиво рости прямо пропорціонально нездатності людини здійснити власні потреби. У результаті перед людиною встає вибір: або продовжувати свої спроби добитися бажаного, або просто змиритися з думкою про те, що бажане поки нездійсненно.

Слід сказати, що час від часу кожній людині не просто властиво, але і необхідно гарячкувати, адже це природна реакція організму на внутрішнє незадоволення і якщо ці емоції не випліскувати, то можна здорово нашкодити собі.

Звичайно, більшість людей навчилися стримувати свої емоції і в повсякденному житті надягати маску добродушності, ввічливості, безпристрасності. Але, коли нам щось категорично не подобається, а ми намагаємося мило посміхатися, коли все всередині бушує, то недовго і потрапити до лікарні, а все через те, що ми вчасно не виплеснули свої емоції.

Психологи вивели три правила утихомирення дратівливості, які допоможуть вам справлятися з цим відчуттям.

Правило 1. Необхідно вчитися володіти собою і своїми емоціями. Коли людина роздратована, перестає контролювати свої вчинки і емоції, тому може зробити те, про що надалі йому дуже сильно доведеться пошкодувати. Не давайте роздратуванню захопити ваші відчуття і розум, хай воно буде поверхневим, таким, яке ви зможете відсунути убік, як тонку непотрібну ширму.

Правило 2. Роздратування з"являється тоді, коли ви дозволяєте собі нервувати. Зазвичай люди нервують тоді, коли стикаються з ситуацією, яку не можуть змінити, але миритися з цим не хочуть. Навчіться миритися з неминучим і з тим, що ви не в змозі змінити, тоді і у роздратування буде менше приводів.

Правило 3. Для того, щоб боротися з роздратуванням, необхідно зрозуміти, які саме внутрішні потреби і вимоги ви не можете задовольнити. Після того, як ви це зрозумієте, починайте роботу над собою. Наново вчиться сприймати предмети навколишньої реальності, вчиться радіти і спокійно переживати невдачі. Змінивши своє ставлення до різних ситуацій ви зможете контролювати своє роздратування.

Слід також зазначити, що існує ряд захворювань, які також супроводжуються підвищеною дратівливістю. Це такі захворювання, як: простуда, грип, втома, депресія, стрес, передменструальний синдром, тривога, зловживання ліками або алкоголем, діабет, хвороба Альцгеймера, шизофренія, інсульт, захворювання щитовидної залози, пухлини головного мозку, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує дратівливість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути