вівторок, 23 червня 2009 08:42

Чим небезпечні суворі дієти

Чим небезпечні суворі дієти
Дотримання суворої дієти з метою зниження ваги може призвести до зворотного ефекту. До такого висновку прийшли учені з Брістольського університету. В більшості випадків людина, яка ретельно підраховує калорії, помиляється під час вибору порції їжі.

Команда дослідників під керівництвом лікаря Джефа Браншторма виявила, що люди, які дотримуються спеціальної низькокалорійної дієти, частіше їдять великими порціями. У експерименті взяли участь 1325 добровольців, кожному з яких спочатку запропонували 18 різноманітних блюд, а потім попросили оцінити калорійність кожного з них і визначити, яка порція тієї або іншої їжі допоможе повністю усунути відчуття голоду.

В результаті з"ясувалося, що в 73 % випадків дієтичне харчування вживалось в більшій кількості, і, що найцікавіше, вибрані порції дієтичної їжі містили в собі більше калорій, аніж порції їжі звичайної.

Подібна закономірність актуальна і для харчування дітей. Як виявив лікар Браншторм, діти, яким не дозволяли часто їсти цукерки і шоколад, частіше за інших об"їдались солодощами, тому що не могли точно визначити, коли зупинитись.

Під час експерименту дітям у віці 10-12 років запропонували шість видів нездорової їжі швидкого приготування і попросили визначити, скільки б вони могли з"їсти. Ті діти, яким батьки дозволяли самим купувати собі цукерки і чіпси, набагато точніше визначали калорійність запропонованої їжі і тому краще її дозували.

"Ці дані доводять, що обмеження доступу до певної їжі обмежує і знання її якостей, - стверджує лікар Браншторм. - Виходить, що люди сліпо вірять стереотипам та інформації, отриманій від виробників, вважаючи, що дієтичне харчування можна вживати в набагато більших кількостях. Насправді це не так", повідомляє Kleo.ru.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні суворі дієти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути