пʼятниця, 06 червня 2008 09:03

Чим небезпечна рання ягода

Чим небезпечна рання ягода
Епідеміологи радять не довіряти бутафорському вигляду полуниці, яка приховує купу домішок для тривалого зберігання та привабливості, безпечно купувати ягоди лише на легальних ринках. Підганяли нас на ринок і нещодавні скандали з редискою, яка цього року була багатою на нітрати, від яких її розміри та смак більше нагадували кормовий буряк.

"Факти" вирішили перевірити в лабораторії хімічний склад полуниці, але спочатку проаналізували те, що природа сховала за яскравим кольором, хрусткими кісточками і чудовою формою. Отже полуниця на 15% складається з цукру, ягода містить органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову та хінну. Вона має фосфорні та вапнякові солі, залізо, пектинні і дубильні речовини. Ягода багата на вітамін С, каротин та ефірну олію.

Полуниця збуджує апетит, регулює травлення і добре тамує спрагу. Свіжі ягоди виводять каміння з нирок, у великих кількостях - це профілактика склерозу судин, гіпертонії та шкірних захворювань.

Фрукти – ранні, попередження – запізні. Полуниця та черешня на київських ринках – цілком безпечні. Вміст нітратів у ранніх ягодах у десять разів нижчий за норму.

Валентина Карабиневич, лаборант-радіолог лабораторії ветсанекспертизи N11: "Ось у нас і показало 3,5 результат, а норма, яка у нас проходить - 60, іде у нас ягоди. Її можна дітям їсти, всі, хто бажає, вона дуже добра і по органолептиці, і по нітратам вона показує, що дуже добра дітям".

На цьому ринку нітратів у полуниці чи черешні не виявляли. Хоча стверджують, ще два тижні тому перевіряли всі точки їх продажу. Нині експертизу проводять вибірково. Втім, ягід з нітратами не виявили. Уся полуниця та черешня на ринках – українська. Найбільше її з півдня – з Херсона та Мелітополя. Найчистішу привозять з центру – Черкас та Київщини.

Якщо на ринку ягоди щодня перевіряють у спеціальних лабораторіях і кожен продавець може показати висновок про їхню якість, то тут, за кілька метрів, у місцях стихійної торгівлі, про вміст нітратів у полуниці можна судити лише зі слів продавця. Полуниця і зі стихійного ринку виявилася чистою. Але гарантії, що наступного разу втрапите на таку ж – ніхто не дає, попереджають експерти. Вони радять ходити по фрукти на організовані ринки і просити продавця показати висновки експертизи.

Руслан Буковський, продавець фруктів: "Черешня мелітопольська, клубніка – Черкаси, нормально, все перевірено, кожен день перевіряють товар, щоночі свіжий отримуємо".

Те, що товар хороший, у більшості випадків покупець може побачити сам, кажуть фахівці. На ранніх ягодах заощаджувати не варто – купувати пом"яті чи підгнилі не можна. Їх санепідеміологи вилучають з продажу. Зате здоровий вигляд великої відбірної полуниці свідчить не про вміст у ній нітратів, а про хороший сорт і правильний догляд.

Валентина Карабиневич, лаборант-радіолог лабораторії ветсанекспертизи N11: "Щоб зовні була схожа на ягоду, була сухою, у неї не було зверху ніяких домішок примішано, щоб була визрівшою, щоб ножка держалася, щоб було видно, що гнильний процес по ній не проходить".

А на моркву та буряк експерти нарікають. Нітрати у них ледь-ледь не дотягують до допустимої норми. А ще на лісові ягоди, які вже почали продавати у столиці. Адже їхня якість залежить не лише від місця, де їх збирали, а й від дощів, що їх поливали, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечна рання ягода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути