Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 12:39

Чи варто купувати перші полуниці

Чи варто купувати перші полуниці

Улюблена ягода знову у продажу. Вона приваблює з лотків червоними боками і, на відміну від своєї зимової попередниці, буквально п"янить ароматом.

Саме вона остаточно позбавить нас від зимового авітамінозу, завершивши справу, почату зеленню і редискою. Полуниця особливо багата на вітаміни групи В, у ній більше, ніж у лимоні, вітаміну С, багато фолієвої кислоти, заліза, міді, органічних кислот. А солодкого смаку їй додає цілий набір цукрів.

Крім збагачення вітамінами, полуниця активізує обмінні процеси в організмі, зміцнює серцево-судинну систему. Завдяки вмісту саліцилової кислоти (згадайте аспірин), знімає жар і біль у суглобах. Крім всього цього, полуниця – один із найвідоміших (і найсмачніших!) афродизіаків.

Є у "червоної красуні" і свої мінуси. Піддаватися полуничній спокусі не варто людям із гастритом, гастродуоденітом, виразковою хворобою. А винні у всьому дрібні кісточки, які подразнюють слизисту. Існує думка, що не потрібно захоплюватися полуницею людям із подагрою: вона може підсилити проблеми з суглобами.

Обережними потрібно бути гіпертонікам, які вживають препарати на основі енапрілу: у поєднанні з полуницею цей препарат може створити навантаження на нирки. І, звичайно ж, дотримуйтеся обережності, якщо ви алергик (через свою пористу структуру полуниця накопичує сильний алерген – пилок).

Полуниця з городу (якщо тільки вона не росла під плівкою) небезпечна паразитами через органічні добрива, які активно використовуються при її вирощуванні. "Вигнати" їх, промивши ягоди водою, не можливо. Але, щоб бути повністю спокійним, ви можете обробити її за допомогою спеціального приладу — озонатора. На корисних властивостях полуниці обробка озоном не відіб"ється.

Відбирайте тверді ягоди з квітконіжками, що збереглися (якщо вони цілі — вітамін С на місці). Не варто купувати дуже велику полуницю: вона водянистіша. Вітамінів же в ній не більше, ніж у середній або дрібній (таку і потрібно брати). На ягодах не повинно бути плямочок (ознака псування або обприскування хімічними речовинами). Перш ніж купити, принюхайтесь. Якщо полуниця ароматна — вона дозріла самостійно. Якщо ж майже без запаху — їй "допомогли" мильним розчином. А, значить, корисних речовин у ній набагато менше.

Чи можна їсти полуницю, яку продають у Києві

Утриматися від спокуси купити першу полуничку на ринках дуже важко. Хочеться вже зараз спробувати кілограм-другий. Але фахівці санітарно-епідеміологічних лабораторій столиці радять зачекати. На початку червня в середній смузі України, і особливо на Київщині, дозріває справжня полуниця. Ягідки у неї щільні, ароматні в жодне порівняння не йдуть з тими, що продаються раніше цього терміну.

"Цілорічна полуниця із супермаркету - в пластиковому контейнері і з пластиковим смаком - годиться хіба що для коктейлю "Маргарита" або як прикраса для торта. У салаті з авокадо і креветками вона теж придатна, але для їжі полуничка без нічого поки що непридатна, оскільки майже позбавлена смаку і навіть соку не дає", - розповіли у відділі гігієни харчування санепідстанції Шевченківського району.

"Проблеми з соком, та й зі смаком і у імпортної полуниці, яка з`являється на прилавках зараз, - стверджують у відділі гігієни харчування. - Уявляєте, на які хитрощі доводиться йти постачальникам, щоб довезти з-за кордону таку ніжну і швидкопсувну ягоду? Ясно, що велику частину часу вона буде в холодильнику. Навряд чи це добре позначиться на її смаку. Та і холодильник їй не допоможе, якщо вона без консервантів. Харчуватися ж вітамінами, покритими шаром хімікатів, та ще за ціною, що перевищує класичну літню, - задоволення, погодьтеся, не з приємних...".

Кажуть, що існує ще один спосіб зберігання заморських ягід - обробка інертними газами (азотом і т.д.), які не дають розвинутися окислювальним процесам. До речі, цей спосіб найдорожчий. Як правило, в найбільших супермаркетах продається якраз полуниця "під газом".

Рання київська полуничка виходить на ринкові простори пізніше, ніж імпортна на місяць.

За словами завідуючої санітарно-ветеринарної лабораторії Лук"янівського ринку Тамари Ленів, лише вчора на Лук"янівці з`явилася полуниця з Бориспільського району. В основному торгують кримською, одеською, черкаською і херсонською.

Зазвичай у ранніх сортів ягоди найніжніші, вони і зберігаються погано, і псуються швидко. Втім, це недивно: перша полуниця - товар дорогий, виробники різними методами прагнуть прискорити її дозрівання - найчастіше за допомогою ударних доз азотних і інших добрив. У цьому випадку полуниця набирає масу рекордними темпами - за рахунок вологи. Тому у ранніх сортів ягоди рихлі, водянисті і не дуже смачні, а нерідко на наступний ранок після покупки можуть і запліснявіти. Та ще і нітриту з нітратами в ній багато, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто купувати перші полуниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути