Ексклюзиви
понеділок, 14 липня 2008 10:00

Біопаливо не зможе витіснити бензин - учені

Проекти з розширення використання палива, що виробляється з продуктів сільського господарства найближчими роками не вдасться реалізувати через невигідність, про це йдеться в матеріалах Центру економічних досліджень російського Інституту глобалізації і соціальних рухів (ІГСО).

"Економічна неспроможність планів розширення використання біопалива виявиться в результаті падіння світових цін на нафту на хвилі загального зниження споживання палива. Відбудеться це унаслідок подальшого розвитку глобальної кризи. Біопаливо не зможе витіснити бензин", - говориться в звіті.

Розроблений в Євросоюзі дев"ятнадцятирічний план передбачає до 2020 року заміну більше 20% об"єму отримуваного з нафти моторного палива альтернативними джерелами енергії. До їх числа входить біопаливо, а також природний газ і водень. У даний час частка споживання в ЄС біопалива для автомобілів складає менше 0,5%. До 2020 року планується її збільшення до 8%. Можливості США з виробництва етанолу дозволяють підняти його частку 30%.

"У Бразилії частка біопалива вже складає 40%. Проте виробництво біопалива є дорожчим, ніж виробництво бензину. Собівартість біопалива вища. Інакше цей "інноваційний" продукт давно знайшов би широке застосування в світі", - вважає директор ІГСО Борис Кагарлицький.

На думку експертів інституту, нарощування випуску палива з органічних речовин (соєвого масла, кукурудзи або пшениці) можливе лише за умов зростання нафтових цін.

Одночасно з дорослішанням застосування біопалива в світі піднімається протест екологів, оскільки сукупний екологічний збиток від виробництва і застосування біопалива більший, ніж від бензину.

У даний час світові ціни на нафту перевищують 145 доларів за барель, що є абсолютним рекордом.

"При цьому ціни на нафту не можуть не впасти. На планеті продовжує знижуватися споживання, що вже добре помітно в США, що раніше купували близько 40% всіх світових товарів. Причиною американської іпотечної кризи є падіння доходів працівників в США", - вважає керівник Центру економічних досліджень ІГСО Василь Колташов.

За його словами, банкрутства найбільших кредитних організацій і падіння споживчої активності неминуче приведуть до падіння промислового виробництва і в результаті нафтовий мильний міхур лопне, - знизиться як індустріальне, так і побутове споживання вуглеводнів. У таких умовах нарощування виробництва біопалива втратить всякий сенс, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Біопаливо не зможе витіснити бензин - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути