Ексклюзиви
неділя, 02 квітня 2017 04:21

Австралія визнала наявність третьої статі у людей

 

Три роки тому 2 квітня Високий суд Австралії визнав наявність третьої статі у людей і постановив, що громадяни можуть визначати свою стать в документах не тільки як чоловік або жінка, але і як невизначений.

Приводом для винесення такого рішення стала багаторічна судова тяганина мешканця Сіднея на ім'я Норрі Мей-Уелбі з міським бюро реєстрації цивільного стану. Норрі народився чоловіком, але в 1989 році зробив собі операцію зі зміни статі і вирішив жити "ні як чоловік, ні як жінка", однак через якийсь час вирішив, що і жіноча стать йому не підійде. Однак відповідно до чинних тоді правил, в офіційних документах обов'язково повинна була міститися позначка в графі "стать: чоловік, жінка". Тому в офіційних паперах Норрі, як і раніше, називали то чоловіком, то жінкою. Влада країни вирішила піти на поступки і внести корективи в його документи після того, як отримали довідку від лікарів, які не змогли визначити статеву приналежність цієї людини.

"Я в ейфорії", - заявив Норрі журналістам в зв'язку з рішенням суду.

 

Норрі Мей-Уелбі став першою в світі людиною, в свідоцтві про народження якої було вказано "невизначеної статі".

Однак Австралія зовсім не перша держава, яка визнала людей "Х". У квітні 2011 року Верховний суд Пакистану прийняв історичне рішення: в країні узаконили третю стать транссексуалів. Люди, які вважають себе ні жінками, ні чоловіками, отримали право вказувати третю стать в офіційних документах.

У 2007 році парламент Іспанії прийняв закон, що дозволяє транссексуалам офіційно змінювати ім'я та відповідні документи, не роблячи попередньо операції зі зміни статі. Транссексуалу для отримання нового імені досить надати довідку від психолога про свою сексуальну орієнтацію і документ, що засвідчує, що він вживав гормональні препарати для зміни статі протягом не менше двох років. Тоді як ще за диктатури генерала Франко (1939-1975) гомосексуалісти і транссексуали прирівнювалися в Іспанії до злочинців і каралися за свої нахили тюремними термінами.

Зараз ви читаєте новину «Австралія визнала наявність третьої статі у людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути