вівторок, 26 серпня 2008 13:23

Астрономи знайшли гігантське скупчення галактик

Астрономи знайшли гігантське скупчення галактик

Астрономам вдалося виявити найбільше на сьогоднішній день скупчення галактик (такі об"єкти називаються галактичними кластерами). Відкриття було зроблене за допомогою орбітальної рентгенівської обсерваторії Xmm-newton Європейського космічного агентства (ESA). Про це повідомляється в прес-релізі на офіційному сайті ESA.

Кластер був виявлений в результаті систематичного аналізу каталогу джерел рентгенівського випромінювання, знайдених Xmm-newton, куди він входив під номером 2xmmJ083026+524133. Цей каталог містить більше 190 тисяч об"єктів, виявлених всього на одному відсотку площі зоряного неба за 3500 спостережень.

Об"єкт 2xmmJ083026+524133 виділявся аномальною яскравістю. Перевірка за допомогою оптичного телескопа в штаті Аризона, США, дозволила встановити, що новий об"єкт є саме кластером - тобто скупченням галактик. Використовуючи дані Xmm-newton, учені встановили, що скупчення "важить" більше тисячі Чумацьких Шляхів. Попередньою рекордсмен, виявлений телескопом "Спітцер", важив теж приблизно тисячу, але тільки карликових галактик.

Окрім цього, учені встановили відстань до кластера. Воно склало 7,7 мільярда світлових років. Це означає, що у світла йде майже вісім мільярдів років, щоб пройти відстань від скупчення галактик, до Землі, тобто ми спостерігаємо цей об"єкт в тому вигляді, в якому він був у далекому минулому. За словами учених, утворення таких крупних структур на такому ранньому етапі еволюції Всесвіту (вважається, що її вік складає 13,7 мільярдів років) може служити підтвердженням існування так званої темної енергії - загадковій субстанції, що становить 73% всієї маси-енергії космосу, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли гігантське скупчення галактик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути