вівторок, 13 вересня 2011 17:34

Астрономи відкрили потенційну планету, на якій можливе життя

Астрономи відкрили потенційну планету, на якій можливе життя

Астрономи виявили за межами Сонячної системи 50 нових планет, одна з яких, припускається, знаходиться в зоні, придатній для існування життя. Як повідомляє газета "Хаффінгтон пост", про відкриття оголосили в понеділок учасники наукової конференції в американському місті Моран, штат Вайомінг. Щоправда, вчені попередили, що атмосфера на планеті, яка схожа на землю, нагадує російську лазню з надлишком гарячої пари. Зона, в якій вона знаходиться, не дуже спекотна, і не дуже холодна для того, щоб там існувала вода. А це - обов'язкова умова для існування життя.

За даними газети, це вже друга за рахунком знайдена вченими планета за межами Сонячної системи, на якій теоретично можливе життя. Першу подібну планету відкрили 2007 року.

Нова планета має масу в 3,6 рази більшу за Землю. Температура на ній може коливатись від 26,5 до 44 градусів Цельсія при величезній вологості.

"Там буде справді душно, тільки уявіть собі найспекотніший день. І ми не хочемо сказати, що нам там буде комфортно", - наводить "Хаффінгтон пост" слова дослідника з інституту Макса Планка в Німеччині Лізи Кальтенеггер (Lisa Kaltenegger).

Але інші типи життя, за словами астронома, там можливі, а живі істоти швидше за все розміром менші, ніж людина, оскільки сила тяжіння на планеті в 1,4 рази більша, ніж на Землі.

Поетичної назви планеті не придумали, давши їй просто позначення HD85512b. Вона обертається навколо свого сонця, яке знаходиться в сузір'ї Вітрила на відстані 35 світлових років від Землі. Рік там триває всього 60 днів, оскільки орбіта планети знаходиться близько від місцевого сонця, температура якого, до того ж, на 1800 градусів холодніша за наше Сонце.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи відкрили потенційну планету, на якій можливе життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути