середа, 22 квітня 2020 11:31

Американський штат подав на Китай до суду: безпрецедентний випадок і можливі наслідки

Американський штат подав на Китай до суду: безпрецедентний випадок і можливі наслідки
Американський штат подав на Китай в суд через пандемію коронавірусу. Прокурор Міссурі вважає, що влада КНР навмисно приховувала життєво важливу інформацію від усього світу, що призвело до катастрофи. Фото: Reuters

Генеральний прокурор американського штату Міссурі Ерік Шмітт подав позов проти китайської влади. Він вважає, що вони винні в пандемії коронавірусу.

Це перший такий позов, поданий державою. До відповіді він закликав уряд Китаю, комуністичну партію країни, 3 міністерства, місцеві органи влади і 2 лабораторії. Головне звинувачення - приховування Китаєм важливої ​​інформації, що і призвело до руйнівної епідемії. Сума позовних вимог наразі невідома, пише TJournal.

Прокурор вважає, що до кінця грудня у Китаю було достатньо даних, щоб попередити світ про небезпеку. Але Китай мовчав про спалах і заперечував якраз ті його особливості, які сприяли пандемії, а саме - легке передавання вірусу людьми один одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертв коронавірусу ховають у картонних домовинах

В матеріалах звинувачення зазначено, що до 23 січня влада КНР не робила необхідних кроків щодо стримування нового коронавірусу всім світом. Більш того, таємно готуючись до епідемії, китайська влада створювала запаси якісних засобів індивідуального захисту, дозволивши експортувати тільки дефектні.

Професор міжнародного права в Єльському університеті Леа Брільмайер зазначила, що це унікальний випадок. Більшість суддів вважають, що не мають повноважень відповідати на подібні позови, а сам прецедент - спроба хоч щось зробити в безвихідній ситуації.

Якщо ж подумати про можливість для розвитку цієї справи, Шмітт заявив, мовляв, є обхідні шляхи. Наприклад, він зазначив, що існують винятки для комерційної діяльності і стверджує, що лабораторії та лікарні є комерційними підприємствами.

Прокурор також вважає комуністичну партію Китаю недержавним суб'єктом. За його словами, це підкріплює правові аргументи і відкриває нові можливості для розвитку цієї справи.

У Китаї безвісти зникла лікарка Ай Фень. За 2 тижні до цього вона опублікувала матеріал, в якому звинуватила владу в замовчуванні і приховуванні коронавірусної епідемії уже тоді, коли катастрофа була неминучою.

Ай Фень була однією з перших серед тих, хто зрозумів, із чим зіштовхнувся світ. Саме вона ще 18 грудня 2019 року проводила огляд першого пацієнта, який надійшов у лікарню з украй незвичайною формою респіраторної інфекції.

Зараз ви читаєте новину «Американський штат подав на Китай до суду: безпрецедентний випадок і можливі наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути