Фахівці з Американського національного інституту онкології прийшли до висновку, що вживання кави знижує ризик розвитку раку простати.
Як повідомляє Бі-бі-сі, в дослідженні, проведеному інститутом, взяло участь близько 48 тисяч добровольців, що працюють у галузі медицини. Результати всебічного вивчення проблеми показали, що у тих, хто випиває шість або більше чашок кави на день, ризик виникнення раку простати знижується на 20%. Якщо ж хвороба все-таки не обходить стороною, то пристрасть до кави на 60% знижує ризик захворювання на агресивну форму раку, яка розповсюджується на інші органи.
Кожні чотири роки в період із 1986 по 2006 рік всі учасники експерименту повинні були надавати якийсь звіт про кількість щодня уживаної кави. За цей 20-річний період у 5035 учасників дослідження був виявлений рак простати. З них 642 людини померли.
Дослідження показали, що різниці у впливі на організм звичайної кави і напою без вмісту кофеїну немає. З цього учені роблять висновок, що сам кофеїн не грає ролі у процесі виникнення ракових пухлин.
Між тим, кажуть фахівці, вживання кави в кількості однієї-трьох чашок на день тими, хто все-таки захворів, знижує ризик летального результату на 30%. Вчені певні, що у каві містяться якісь компоненти, що сприяють запобіганню страшної хвороби, проте встановити, що це за речовини, їм поки що не вдалося.
"Наразі ми не до кінця розуміємо всі існуючі чинники ризику і не знаємо, як їх контролювати або видозмінювати для того, щоб знизити ризик смертельного результату у разі захворювання на рак простати, - говорить керівник дослідження Кетрін Вілсон із Гарвардської школи національного здоров'я в Бостоні. - Якщо отримані нами дані підтвердяться, то речовини, що містяться в каві, можуть стати одним зі знарядь у боротьбі з найважчою формою раку простати".
Вілсон також додала, що хоча результати досліджень і є важливим кроком у пошуках методів боротьби з онкологічними захворюваннями, знадобиться ще багато часу, щоб їх перевірити і звести в категорію рекомендацій. "Ми не рекомендуємо чоловікам, які не є завзятими любителями кави, раптом починати вживати її у великих кількостях. Надмірне вживання кофеїну пов'язується з іншими проблемами зі здоров'ям, зокрема, урологічними", - нагадує Кетрін Вілсон.
Британський благодійний центр дослідження раку, який теж займається масштабними дослідженнями в галузі онкології, поки ставиться до результатів, отриманих американськими колегами, вельми скептично. "Стверджувати, що вживання кави має відношення до раку простати, ми зможемо лише тоді, коли подібні результати дадуть також інші великі дослідження в цій галузі", - заявив Інка Ебо з Cancer Research UK.
Нагадаємо, раніше вчені з Каролінського інституту в Стокгольмі прийшли до висновку, що регулярне вживання кави знижує ймовірність виникнення інсульту у жінок.
Коментарі