Ексклюзиви
пʼятниця, 18 лютого 2011 15:28

Як здолати прояви вегетосудинної дистонії?

Вегетативна нервова система (ВНС) регулює серцево-судинну діяльність, температуру тіла, роботу шлунково-кишкового тракту, сечовипускання, статеву функцію, усі види обміну речовин, ендокринну систему, сон тощо.

При цьому вона істотно визначає вегетативний "профіль" людини, його загальний емоційно-поведінковий фон, працездатність і пам'ять. Легко уявити собі, які симптоми і скарги виникають у людини, коли стається збій у системі: порушена адаптація до зміни погоди, підвищена або знижена пітливість, відчуття жару або мерзлякуватості, неприємні відчуття у серці або кишечнику, неадекватні емоційні прояви у відповідь на стреси, нестабільний артеріальний тиск, поколювання, оніміння в різних частинах тіла, "мурашки", раптове почервоніння чи блідість шкіри, різні скарги з боку голови, сечостатевої сфери...

Діагноз ВСД міцно і надовго чіпляється до більшості людей, при цьому це часто прояви прихованих системних порушень, які симптоматично схожі з багатьма хронічних захворюваннями.

Найпоширенішою причиною ВСД є психічні і, перш за все, невротичні розлади. Тривожність, що суттєво порушує якість життя людини, найчастіша причина ВСД. Її поширеність у пацієнтів у загальномедичній практиці досягає 15%. Жінки страждають тривожними розладами вдвічі частіше, ніж чоловіки, і вони в них часто носять хронічний характер.

У будь-якому випадку, для того, щоб позбутися вегетодистонії, необхідно лікувати весь організм, тобто підтримувати його високий рівень здоров'я, резервних можливостей. Крім того, необхідно завжди тренувати вегетативну нервову систему, а оскільки вона чутлива, робити це не складно. Важливою тут є зміна на краще всього способу життя. Для нормального стану і функціонування вегетативної нервової системи велике значення мають загальнооздоровлювальні заходи. Насамперед, правильний спосіб життя зі всіма його складовими: режим, достатня рухова активність, своєчасний відпочинок, здорове харчування, водні й загартовувальні процедури тощо.

Що стосується безпосередньо вегетативної нервової системи (хоча таке виділення умовне), то тут корисні будь-які заходи, що поліпшують її живлення, кровообіг у ній, гармонізують її функцію. За наявності симптомів переважно з боку серцево-судинної системи бажане використання відповідних симптоматичних засобів: серцевих крапель, відповідних зборів трав. Найоптимальнішим є використання фітопрепаратів, які мають м'яку дію і практично не мають побічних ефектів, що дозволяє їх тривале застосування.

Одним із сучасних вітчизняних препаратів, який може бути рекомендований для корекції вегетосудинної дистонії є "ТРИКАРДИН. СЕРЦЕВІ КРАПЛІ". У його складі: настоянки плодів глоду криваво-червоного, валеріани лікарської і пустирника. Це добре відомі європейській медичній науці лікарських рослини, які здавна застосовують при патології серцево-судинної системи.

Фармакологічний ефект Трикардина обумовлений дією комплексу біологічно активних речовин коріння валеріани, плодів глоду і пустирника. Завдяки гіпотензивній, кардіопротекторній, антиатеросклерозній і спазмолітичній дії глід незамінний у лікуванні широкого спектра серцево-судинних патологій. Ізовалер'янова кислота й алкалоїди кореневищ валеріани знижують збудливість ЦНС, усувають напруження і дратівливість при психічних перевантаженнях, мають седативний і снодійний ефект. Валеріана також здатна уповільнювати серцевий ритм, розширювати коронарні судини. Препарати з пустирника за дією схожі на препарати з валеріани. Офіційна і народна медицина рекомендують їх як седативний засіб і для лікування тахікардії. Пустирник застосовують для лікування безсоння, він має снодійну, протисудомну дію, нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень глюкози в крові, покращує обмін речовин, травлення, укріплює імунітет. Таким чином, ТРИКАРДИН має подвійну (кардіотропну і седативну) дію: глід - кардіотонічний ефект, а валеріана і пустирник - заспокійливий. Тому він може бути рекомендований як заспокійливий засіб при нервовому збудженні та безсонні, інших видах порушення сну, включаючи важкість засинання і часті пробудження, а також для комплексного лікування неврологічних і серцево-судинних захворювань, таких як НЦД і вегетоневроз.

Важливою перевагою готових лікарських засобів є точне дозування і зручність у застосуванні, що економить час, оскільки його не доводиться витрачати на приготування настоїв і відварів у домашніх умовах. Ще декілька фактів на користь вибору комбінованого препарату - запатентована оригінальна комбінація серцевих крапель.

ТРИКАРДИН - це оптимально підібрана комбінація цілющих витяжок із трьох лікарських рослин. Таке співвідношення інгредієнтів, яке неможливо отримати в домашніх або аптечних умовах, дає стійкий лікувальний і профілактичний ефект у боротьбі з ВСД.

Зараз ви читаєте новину «Як здолати прояви вегетосудинної дистонії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути