Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2008 11:23

Як впливає магнітне поле Землі на людину

Російський вчений Олег Шумілов з Інституту проблем промислової екології Півночі опублікував статистику, що свідчить про залежність кількості самогубств від активності магнітного поля Землі. Вчений проаналізував дані про геомагнітну активність за другу половину XX століття й статистику самогубств у місті Кіровську (Мурманська область, РФ).

Сезонні сплески геомагнітної активності припадають на березень - травень, липень і жовтень, - на ці ж періоди припадають річні максимуми випадків суїциду. Журнал NewScіentіst, аналізуючи цю роботу, підкреслює, що дані російського дослідника знаходять підтвердження в роботах, що опираються на незалежно зібрані дані в Австралії та Південній Африці.

Вчені вважають, що тривога й депресія, наслідком яких може стати самогубство, можуть бути спровоковані впливом геомагнітного поля на серцевий ритм. Коливання магнітного поля Землі у свою чергу залежить від спалахів на Сонці. NewScіentіst підкреслює, що необхідні додаткові ретельні дослідження. Поки що недостатньо інформації саме з випадків суїциду: наприклад, католицькі країни вкрай неохоче оприлюднять таку статистику й відмовляються проводити повномасштабні дослідження. Олег Шумілов не наполягає на тому, що піки кількості самогубств викликані тільки підвищеною геомагнітною активністю, але вважає, що вплив цього фактора очевидно недооцінений фахівцями, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Як впливає магнітне поле Землі на людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути