Ексклюзиви
субота, 13 вересня 2008 20:41

Як уберегтися від хвороб серця

Як уберегтися від хвороб серця
Регулярний догляд за зубами значно знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, що можуть бути спровоковані хронічними захворюваннями ясен.

Професор Грег Сеймур з новозеландського університету Отаго заявляє, що хронічні інфекції ротової порожнини також можуть значно збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, зокрема атеросклерозу - звуження і закупорки артерій атеросклерозними бляшками, що може призводити до інфарктів та інсультів.

"Розроблено велика кількість теорій, що пов"язують стоматологічні інфекції та хвороби серця. Одна з них пов"язана з тим, що певні білки, що виділяються бактеріями, викликають атеросклероз і сприяють його розвитку. Ми хотіли перевірити, яку роль в цьому грають білки теплового шоку", - сказав Сеймур, слова якого наводяться в повідомленні Спільноти загальної мікробіології.

Білки теплового шоку, або стресові білки, виробляють бактерії, рослини та тварини у відповідь на холод або підвищення температури, запалення, нестачу води або кисню. Вони стабілізують інші білки, допомагаючи їм пройти через клітинні мембрани.

Оскільки стресові білки широко поширені, імунна система не завжди може відрізнити білки свого організму від бактерійних. В результаті імунна система починає атакувати власні білки, внаслідок чого білі кров"яні клітини можуть скупчуватися в тканинах артерій, викликаючи атеросклероз.

"Ми виявили білі кров"яні клітини, так звані Т-лімфоцити, в пошкоджених ділянках артерій пацієнтів, які страждають на атеросклероз. Ці Т-лімфоцити можуть зв"язуватися як з власними стресовими білками організму, так і з білками бактерій, що викликають захворювання ясен. Це показує, що схожість між білками може вказувати на зв"язок між атеросклерозом та інфекцією ясен", - пояснює Сеймур.

Таким чином, коли імунна система реагує на інфекцію в ротовій порожнині, вона також атакує і білки власного організму, викликаючи захворювання артерій.

На думку учених, це відкриття може значно змінити профілактику хвороб серця, включивши до першочергових заходів гігієну порожнини рота, оскільки контроль захворювань ясен може бути дуже важливий для зниження ризику хвороб серця, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Як уберегтися від хвороб серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути