Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2024 09:15

Як тлумачили сновидіння в різні часи: від Стародавнього Єгипту до сучасності

   Цікаві факти про те, як люди тлумачили сни в різні епохи і з чим пов'язували образи зі сновидінь
Цікаві факти про те, як люди тлумачили сни в різні епохи і з чим пов'язували образи зі сновидінь

Таємниці сновидінь цікавили людей у всі часи. Сни вважаються однією з найяскравіших форм вираження підсвідомості. Іноді під час неспання не вдається впоратися з якоюсь проблемою, а правильне рішення приходить саме уві сні. Сучасні вчені досі не змогли пояснити всіх особливостей, пов'язаних із появою яскравих образів у сплячих людей. Якщо знати, як їх розшифрувати, то можна вгадувати події, які відбуватимуться в майбутньому. Значення снів можна подивитися в різних сонниках, які нині доступні не тільки у вигляді книг, а й в онлайн-форматі.


Як тлумачили сновидіння в Стародавньому Єгипті

Питання, пов'язані зі сновидіннями та їхніми таємницями, цікавили ще древніх єгиптян. Мудреці Єгипту говорили про те, що сни є особливими посланнями від богів. Вони вважали, що завдяки сновидінням можна побачити божественні прикмети та вказівки на майбутнє. Вчені вважають, що саме давньоєгипетське тлумачення снів лягло в основу розвитку науки про сновидіння.


Як ставилися в Стародавній Греції до сновидінь

Давньогрецькі мудреці також надавали великого значення сновидінням і вірили, що в них ховається сакральний сенс. Сни відігравали важливу роль у житті жителів Стародавньої Греції. Після пробудження вони намагалися запам'ятовувати всі подробиці побаченого, оскільки вірили, що боги в сновидіннях можуть давати поради на майбутнє і різні вказівки. Для розшифровки знаків зі снів використовувалися спеціальні священні тексти. Доступ до цих писань мали оракули, до яких зверталися люди, котрі бажали зрозуміти сенс своїх сновидінь.


Тлумачення снів під час середньовіччя

У середні віки тлумаченням сновидінь займалися алхіміки і маги. Розшифровка подій, побачених сплячою людиною, поступово стала відноситься до окультних практик. У той час люди вірили, що сни допомагають їм розкрити таємний світ алегорій і символів. Образи зі сновидінь зараховували до божественних проявів, і вони сильно впливали на духовну сторону життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як згадати те, що наснилось: два перевірені способи

Перехід до сучасного сприйняття сновидінь

Наприкінці XIX століття підхід до тлумачення знаків і образів зі сновидінь істотно змінився. Це пов'язано з відкриттями таких учених, як Карл Юнг і Зигмунд Фрейд. Вони намагалися знайти наукове пояснення тому, що сплячі люди бачать уві сні різні сновидіння. Фрейд проводив дослідження для того, щоб довести, що під час занурення у сон у людей проявляються приховані бажання і прагнення. Юнга зі свого боку більше цікавило колективне несвідоме. Велике значення в його вченні мали символи, що містяться в сновидіннях.


Сучасні підходи до тлумачення снів

Час, коли тлумачення сновидінь було пов'язане тільки з духовними практиками і психоаналізом, давно минув. Нині вчені використовують нові методики та інструменти, щоб розібратися в таємницях людських снів. За допомогою нейробіології, а також психології сновидінь, їм вдається знайти пояснення тому, що люди бачать, коли потрапляють в обійми Морфея. Результати досліджень допомагають ученим розібратися, як сни пов'язані з роботою мозку, життєвим досвідом та емоціями.

Люди, які встають рано у будні і відсипають у вихідні, мають більший ризик ожиріння та інсульту.

У їх кишківнику міститься менше корисних бактерій і більше шкідливих, які збільшують цей ризик.

Зараз ви читаєте новину «Як тлумачили сновидіння в різні часи: від Стародавнього Єгипту до сучасності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути