пʼятниця, 19 вересня 2008 08:33

Як харчуватися при застуді

Як харчуватися при застуді
Декілька корисних порад, що пити і їсти, щоб застуда відступила.

Багато пити - добре допомагає боротися із застудою. Рідина виводить токсини, які утворюються, коли організм бореться з вірусом. Проте не варто пити воду стаканами і над силу. Кожні 10-15 хвилин робіть по декілька ковтків.

Якщо сильно болить горло, від кислих цитрусових і ягідних напоїв краще відмовитися. Віддайте перевагу трав"яному чаю з ромашкою, липовим цвітом, ехінацеєю, материнкою і чебрецем. Лікарські рослини знищують бактерії і віруси.

Якщо з"явився кашель, то окрім трав"яного чаю може допомогти молоко з мінеральною водою. Цей напій сприяє відходженню мокроти. А ось від міцної кави на час хвороби постарайтеся відмовитися. При підвищеній температурі каву перенавантажує серце.

Всі напої при застуді краще пити теплими. Обпалююче пиття не принесе користі, а лише пошкодить слизову оболонку.

При нежиті корисні злегка кислі напої: чай з лимоном або звичайна вода, в яку доданий свіжовичавлений сік апельсина (1:1). Поза конкуренцією журавлинні або брусничні морси. Головне правило: свіжі фрукти і ягоди несумісні з окропом. Вітамін С при високій температурі частково руйнується. Тому скибочку лимона не варто класти в гарячий чай. Краще почекати, поки він злегка вихолоне.

Зник апетит? Відсутність апетиту - ознака того, що всі сили організму кинуті на боротьбу з інфекцією. Як тільки наступить поліпшення, апетит відновиться. У перший-другий день хвороби можна обійтися одним питтям або приготувати курячий бульйон і додати туди дрібно нарізаний часник. Бульйон подіє як ліки.

Часник, цибуля, хрін, редька, гірчиця, червоний перець містять противірусні речовини, але вони дратують слизову оболонку рота. Тому присмачувати гострими спеціями можна лише легкі овочеві страви. Від жирного м"яса, копченини, смаженого і кислих маринадів краще відмовитися. М"ясо і рибу бажано їсти відвареними. Якщо ви погано реагуєте на гостру їжу, додайте трохи соку цибулі, часник або редьку в мед. Він пом"якшить дратівливий ефект і підсилить їх лікувальну дію.

Кисломолочні напої і сир повинні складати основухарчування  при застуді. Молочна їжа багата легкозасвоюваним білком, необхідним організму для відновлення пошкоджених вірусами кліток.

Кисломолочні продукти, збагачені біфідокультурами, особливо потрібні в період лікування антибіотиками, а також протягом трьох тижнів після закінчення їх прийому, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Як харчуватися при застуді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути