понеділок, 30 січня 2012 15:01

34-кілометровий астероїд наблизиться до Землі на мінімальну відстань

34-кілометровий астероїд наблизиться до Землі на мінімальну відстань

Астероїд Ерос (433 Eros), другий за величиною серед астероїдів, що зближуються із Землею, у вівторок наблизиться до Землі на мінімальну за більш ніж 35 років відстань. Про це свідчать дані, розміщені на сайті НАСА.

У вівторок, 31 січня, о 11.00 за Гринвічем Ерос, довжиною 34 кілометри, 11 кілометрів завширшки і масою близько 6,7 трильйона тонн, пройде на відстані 0,15 астрономічних одиниць від Землі, що складає 26,7 мільйона кілометрів або одну шосту середньої відстані від Землі до Сонця.

Астероїд Ерос (відомий також як 1898 DQ) був відкритий у серпні 1898 року німецьким астрономом Карлом Віттом (Carl Witt) і незалежно від нього французом Огюстом Шарлуа (Auguste Charlois). Він став першим відомим астероїдом, який здатний перетинати "природний кордон" головного поясу астероїдів - орбіту Марса - і наближатися досить близько до Землі.

Як вважають вчені, протягом наступних 2 мільйонів років його орбіта може змінитися так, що Ерос буде перетинати і земну орбіту, а значить, виникне загроза його зіткнення з нашою планетою. Наслідки можуть бути більш важкими, ніж Чіксулубська катастрофа 65 мільйонів років тому, коли падіння 10-кілометрового небесного тіла в районі Карибського моря призвело до вимирання динозаврів.

Однак поки Ерос тримається досить далеко від Землі. У 1975 році він наближався до нашої планети на 22,6 мільйона кілометрів (приблизно шоста частина відстані від Землі до Сонця), а в січня 2056 року підійде ще ближче - на 22,4 мільйона кілометрів. Проте потім, аж до кінця 22 століття, Ерос не буде підходити до Землі ближче, ніж на 27,3 мільйона кілометрів.

Ерос в кінці 20 століття став першим астероїдом, якого відвідав космічний апарат. Зонд НАСА NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous), запущений в 1996 році, в 2000 році вийшов на орбіту навколо Ероса і став першим в історії штучним супутником астероїда, а в 2001 році NEAR здійснив посадку на його поверхню.

У ході місії NEAR вчені змогли провести широкомасштабні дослідження Ероса. Зокрема, були точно виміряні параметри цього тіла, схожого на витягнуту картоплину. Крім того, вчені отримали детальні дані про властивості його поверхні і кратерів, склали топографічну і гравітаційну карту небесного тіла, з'ясували його мінералогічні характеристики.

Зараз ви читаєте новину «34-кілометровий астероїд наблизиться до Землі на мінімальну відстань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути