середа, 10 грудня 2008 13:34

2008 рік стане найдовшим за останні 16 років

2008 рік стане найдовшим за останні 16 років

До 2008 року, що минає, додадуть так звану високосну секунду, або секунду координації, через нерівномірне обертання планети.

Таке рішення прийнято на міжнародному консорціумі хронометристів, повідомляє агентство АР.

Вчені, які зібралися на засіданні, присвяченому додаванню до календаря ще однієї секунди, заявили, що усі годинники, встановлені у мобільних телефонах та комп"ютерах, автоматично продовжать 2008 рік.

Внесення необхідних поправок до календаря стало можливим після винаходу у 1949 році атомного годинника, який до сьогоднішнього дня є найбільш точними серед існуючих типів хронометрів.

Перші коректування стандартного перебігу часу зробили в 1972 році. З того часу секунда, яку додають, може приплюсовуватися до року в кінці доби або 31 грудня, або 30 червня. Таким чином, у день продовження року після 23-ої години 59 хвилин і 59 секунд настає час, що складає 23-тю годину 59 хвилин і 60 секунд. Востаннє секунду координації додали 31 грудня 2005 року. Усього секунду добавляли вже 23 рази.

Нинішнє коректування часу дозволить високосному 2008 року стати найдовшим за останні 16 років. Відомо, що обертання Землі з часом уповільнюється, що може стати причиною більш частого введення у календар секунди координації.

Крім того, Міжнародний союз електрозв"язку виступає за те, щоб не додавати секунду періодично, а дочекатися, коли атомний хронометр випередить реальний час на одну годину, і після цього збільшити тривалість однієї доби в році до 25 годин.

На думку фахівців, це може відбутися приблизно у ХХІІІ столітті. Така реформа пов"язана з тим, що часта корекція часу створює незручності для телекомунікаційних компаній і пов"язана із небезпекою різних збоїв у роботі електронних приладів, які відіграють все більш важливу роль у всіх сферах життя. Нові правила, як очікується, погодять до 2007 року, а остаточно відмовитися від додавання секунди передбачається в 2010 році, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «2008 рік стане найдовшим за останні 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути