Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2024 21:25

11 фактів про сни, які вас точно здивують

11 фактів про сни, які вас точно здивують
Магія сновидінь: незвичайні факти, про які ви не знали Фото: pinterest

Сновидіння - це загадковий світ, який відкривається нам щоночі, приховуючи в собі таємниці підсвідомості та наукові загадки. Хоча всі ми мріємо та бачимо сни, багато цікавих фактів про цей процес залишаються маловідомими.

Дізнайтеся більше про сновидіння, і, можливо, ви відкриєте для себе щось нове про цей дивовижний феномен.

На сторінці Medium розповіли про сон і факти, яких ви могли не знати раніше.

Багато снів забуваємо

Сни бачать всі, малеча і дорослі. На добу сни ми бачимо близько двох годин, а за все життя в середньому, це виходить близько шести років.

Однак, 95 % сновидінь забуваються, як тільки ми прокидаємось і в нашій пам'яті залишається лише 5%. Згадайте свій останній сон і уявіть, як це мало і яке ж божевілля коїться в нашій голові.

Один з можливих пояснень того, чому ми забуваємо більшість своїх снів, може полягати в тому, що зміни в мозку, які відбуваються під час сну, не сприяють обробці та зберіганню інформації, необхідної для формування пам'яті.

Швидкий сон - момент, коли все відбувається

Близько 80% снів, ми бачимо під час швидкого сну, такі сни, як правило, найяскравіші, отже саме їх ми більше запам'ятовуємо. Швидкий сон відбувається короткими епізодами протягом ночі з інтервалом від 90 до 120 хвилин.

Не всі бачать кольорові сни

Виявляється, близько 12% населення бачать чорно-білі сни. Зазвичай люди старшого покоління бачать саме чорно-білі сни, тоді як молоде покоління звикло до кольорових снів.

Сон вас паралізує

Під час швидкого сну більшість м'язів паралізуються, щоб ви не могли прокинутися. По суті, оскільки моторні нейрони не стимулюються під час сну, ваше тіло не може рухатися.

Усі обличчя нам знайомі

Як би божевільно це не звучало, але мозок не може вигадати нове обличчя, тому кожного, кого ви бачите у сні, ви бачили у житті. Це пояснює той факт, що у снах ми бачимо друзів та сім'ю. Це тому, що сновидіння відбуваються в підсвідомій частині нашого розуму, яка не в змозі створювати нові обличчя.

Дивне - це нормально

Причина, чому ваші сни можуть бути такими дивними, полягає в тому, що частина мозку, яка відповідає за розуміння речей, відключається під час сновидіння

Поза сну має значення

На наші сни може безпосередньо впливати положення тіла, в якому ви спите. Наприклад, ви, скоріш за все, побачите сексуального сновидіння, коли будете спати обличчям вниз.

Чоловіки та жінки бачать різні сни

Чоловічі сни містять більше негативних емоцій та агресії, а жіночі навпаки, більш позитивні та приємні. Хоча жінкам кошмари сняться частіше, ніж чоловікам.

Сни передбачають майбутнє

Дехто вважає, що сни є передвісниками можливих майбутніх подій. Зафіксовано багато випадків, коли людям снилися події, ще до того, як вона сталися. Одним із найвідоміших випадків віщого сну була ситуація з Авраамом Лінкольном, який сказав своїй родині, що бачив сон про те, як його вб'ють, за кілька тижнів до того, як це сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть сни бути віщими: дослідження

Сліпі люди бачать сни

Під час дослідження зі сліпими від народження людьми, було виявлено, що вони відчувають візуальні образи під час своїх сновидінь.

Ви можете контролювати власні сни

Усвідомлене сновидіння - це коли ви стаєте свідомим і усвідомлюєте, що перебуваєте уві сні. Вважається, що це поєднання свідомості та швидкого сну, і у цей момент ви можете керувати снами.

Достеменно вчені не знають, чому або навіщо ми бачимо сни, хоча людство намагається це з'ясувати з самого початку часів. Ми знаємо більше про стан Землі мільйони років тому, ніж про свій власний розум.

Деякі сни відображають наш психологічний стан, інші - майбутнє, сьогодення і минуле.

Віщі сни зазвичай яскраві та легко запам'ятовуються. Почуття і відчуття в цих сновидіннях виражені чітко. Найімовірніше, цей сон є передбаченням майбутніх подій. У цьому разі, оцінивши своє ставлення до побаченого уві сні й звернувшись до сонника, ви самі зможете правильно розшифрувати сновидіння. А, значить, - зрозуміти, що вони означають, що повідомляють вам і як вам найкраще вчинити.

Зараз ви читаєте новину «11 фактів про сни, які вас точно здивують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути