пʼятниця, 26 жовтня 2018 03:28

10 фактів про український борщ, яких ви точно не знали

10 фактів про український борщ, яких ви точно не знали
Невідомі факти про український борщ. Фото: з відкритих джерел

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив'янім горщику, варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.

Пропонуємо вашій увазі 10 фактів про борщ, яких ви точно не знали:

1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід. Вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.

2. Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. Найскладнішим та найдорожчим вважається "Борщ київський". Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов'язкових складників додають натуральний хлібний квас.

3. На Чернігівщині готують борщ з грибними "вушками" і називають його "переяславським".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили несподівані властивості червоного вина

4. На Житомирщині борщ має два різновиди: "поліський" – з в'яленими в'юнами і грибами та "коростенський" – на сухофруктах.

5. Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його "львівським".

6. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м'ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.

7. У класичний український борщ в самому кінці варіння обов'язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Знімають каструлю з вогню, накривають кришкою. Дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.

8. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з'явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

9. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю "Борщ-їв".

10. Існує географічне поняття "борщовий пояс", що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про український борщ, яких ви точно не знали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути