Ексклюзиви

Знайшли могилу Мони Лізи

Дослідник з Італії Джузеппе Паланті стверджує, що встановив місце поховання Лізи Ґерардіни дель Джокондо. Вважається, що саме з цієї жінки писав свою картину Леонардо да Вінчі. Тоді художник жив у Флоренції.

Паланті вісім років вивчав усі архіви про перебування митця в місті. Він доводить, що Ліза була сусідкою Леонардо. Мешкала разом із купцем Франческо дель Джокондо. Саме він і замовив портрет дружини, коли та чекала на другу дитину. Цим часто пояснюють загадкову усмішку.

Над картиною художник працював чотири роки. Його моделі тоді було десь 24–27. Учений каже, що з життя вона пішла у 63-річному віці. Поховали жінку 15 липня 1542 року в монастирі Святої Урсули у Флоренції. Зараз він уже не діє.

— Провести Лізу в останню путь прийшло ледь не півміста. Вона була дуже популярною, — переконаний Паланті.

Тепер, після встановлення місця поховання, вчений спробує знайти могилу жінки.

Паланті встановив, що Ґерардіна дуже важко переживала смерть свого чоловіка. Через що й занедужала. В останні роки свого життя пішла до монастиря, де її й поховали.

Висновки італійця майже повністю розділяє директор музею да Вінчі у Флоренції Алессандро Веццозі. Однак він не погоджується, що картину замовляв чоловік Лізи. За його версією, це був тогочасний правитель міста Джуліано Медичі, коханкою якого вона була.

— Можливо, саме тому, — каже директор, — художник нікому не віддав полотно, а зберігав його у себе до смерті 1519 року.

Пізніше роботу викупив тогочасний король Франції Франциск I. 1793 року полотно виставили в Центральному Музеї Мистецтв Луврі в Парижі.

1911 року картину викрав працівник музею Вінченцо Перуджіа й утік із нею до Італії. Через два роки полотно знайшли. Викрадач відгукнувся на оголошення в газеті "Куплю Джоконду". Ще рік знадобився, аби доправити "Мону Лізу" з Італії до Франції. 1914-го її знову виставили в Луврі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли могилу Мони Лізи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути