четвер, 18 жовтня 2007 15:53

Від Якова заготовляють дрова на зиму

У понеділок, 22 жовтня — апостола Якова, брата євангеліста Матвія. Був першим єпископом Єрусалиму, написав соборне послання до християн із юдеїв. Помер на 62 році життя. Оскільки за народними спостереженнями "Після Якова тепла ніякого", то традиційно від цього дня починали заготівлю дрів на зиму. На Якова-дроворуба розпочинається "глибока осінь" — період холодних дощів. "Після Якова осінь вже заплакала".

23 жовтня, вівторок — святих Євлампія та Євлампії. Вони були братом і сестрою. За відмову зректися християнської віри їх жорстоко катували й на початку IV ст. стратили.

Цього дня спостерігали за місяцем. Якщо він рогами на північ — скоро зима, на південь — довго буде сльота. Якщо вранці туман піднімається, утворюючи хмари, — на дощ. А як стелеться по землі — на сонячний день.

У середу, 24 жовтня — преподобного Феофана. Він був філософом із Палестини. У ІХ ст. виступав проти іконоборства. Автор близько 150 канонів-пісень, що прославляли апостолів, святих та ікони. Був єпископом Нікейським. Помер 850 року.

За народною прикметою, якщо листя з дуба і берези обпадає повністю — на легкий рік, якщо ні — на сувору зиму. Дощова осінь — на врожайне літо. Грім у жовтні — на малосніжну, м"яку й коротку зиму.

25 жовтня, четвер — мучеників Прова, Тараха й Андроника, яких за відмову принести жертви ідолам закатували 304 року. Уночі над тілами мучеників з"явилися три небесні свічі, й віруючі потай їх перепоховали.

На Прова спостерігають за зірками: багато їх на небі — на врожайний рік,  яскраві — на мороз, тьмяні — на відлигу.

У п"ятницю, 26 жовтня — Іверської ікони Божої Матері. За легендою, у ХІ ст. набожна вдова, що жила в Константинополі, врятувала цей образ від іконоборців. Вона опустила його в море. Через 200 років ченці Афонського (з часом Іверського) монастиря виловили ікону й поставили у храмі. Вона прославилася багатьма чудесами.

27 жовтня, субота — преподобної Параскеви Сербської, яка жила у ХІ ст. В народні називають "Перші п"ятінки" й шанують як "бабину святу", заступницю жінок, покровительку жіночої зимової роботи. Свята Параскева прийшла на місце давнього жіночого язичницького божества Мокоші.

Цього дня дотримувалися строгої заборони на жіночі роботи: не можна було ткати, прясти, шити, прати й розчісувати волосся. Дівчата до "Парасочки"  зверталися з молитвами про гарного жениха.

Починаються морози: "Параска зубами ляска".

У неділю, 28 жовтня — Преподобного Єфимія Солунського. Залишивши сім"ю, він прийняв чернечий постриг і проживав на Афоні. Біля Солуня, тепер Салоніки у Греції, заснував обитель, де зціляв людей від хвороб душевних і тілесних. Помер 889 року.

У народі цей день називають Химки-болотихи. Якщо іде дощ, то дощитиме аж до морозів. "Розкисли дороги — застрягли у Єфимки ноги".

Зараз ви читаєте новину «Від Якова заготовляють дрова на зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути