Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2018 05:30

"Важко стане відрізнити осінь від весни. Зимою буде більше дощів, а не снігу"

За останні 30 років в Україні потепліло та побільшало температурних перепадів. Частіше відбуваються погодні аномалії, зазначають у Міністерстві екології України.

— Ідеться про посилення засух, збільшення тривалості спекотних періодів. Частішають грози, град і шквали, стають інтенсивнішими, — каже міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, 46 років. — В останні роки в країні майже вдвічі зросла повторюваність днів із максимальними температурами влітку понад 35 і навіть 40 градусів.

Середня річна температура в Україні з 1988-го збільшилася майже на 1 градус. Усі сезони стали теплішими. Середня літня температура виросла на 1,3°C, зимова та весняна — на 0,9°C, осіння — на 0,4°C.

— Швидкість потепління зростає протягом останніх десятиліть. У порівнянні з 1950–70 роками вона подвоїлася. Температура підвищується на 0,57 градуса що 10 років. У 1960–70-ті цей показник був на рівні 0,3 градуса, — говорить 53-річна Віра Балабух, завідувачка відділу синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту.

Найбільше температура зростає в північних і північно-східних областях України — Чернігівській і Сумській. ­Лісова зона зменшується. Степова і лісо­степова — поширюються на ­північ.

— Основні причини — діяльність людей і викиди парникових газів. Якщо не скорочувати їх, наслідки будуть катастрофічними. Протягом цього століття середньорічна температура в Україні зростатиме на 3,5 градуса. Це призведе до подовження бездощового періоду, інтенсивніших опадів, бо зростає потужність хмар. За один дощ може випасти дво-тримісячна норма опадів. В Україні побільшає смерчів і шквалів. У холодний період року опади будуть у вигляді дощу. Річки залишаються без природного живлення. Малі висихатимуть. Важко стане відрізнити осінь від весни.

— Унаслідок інтенсивного потепління близько половини видів рослин і тварин можуть вимерти на рубежі століть, — каже Наталя Гозак, 33 роки, координатор проектів "Ворлд Вайлдлайф Фанд" в Україні.

Тварини пристосовуватимуться до нових умов. Потепління сприятиме популяції гризунів та диких кабанів.

— Паралельно з потеплінням більшість наших видів тварин переселятиметься ближче до Білорусі. Для цього достатньо збільшення середньої температури протягом наступних 40 років на 1,5–2 градуси. Їм потрібен холодніший клімат. Один із негативних наслідків потепління — інтенсивніше поширюватимуться хвороби. Буде більше випадків африканської чуми, серед людей побільшає простудних вірусів, — говорить біолог Валерій Масло, 42 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Важко стане відрізнити осінь від весни. Зимою буде більше дощів, а не снігу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути