четвер, 15 березня 2007 18:30

У Таїланді слониха народила після штучного запліднення

Автор: фото: reuters
  Ветеринари допомагають підвестися щойно народженому слоненяті у місті Лампанг, Таїланд.  Після штучного запліднення самиця виношувала малюка півтора року
Ветеринари допомагають підвестися щойно народженому слоненяті у місті Лампанг, Таїланд. Після штучного запліднення самиця виношувала малюка півтора року

Ветеринари із клініки для слонів у місті Лампанг, що на півночі Таїланду, півтора року тому штучно запліднили одну зі слоних. Минулого тижня вона народила маля. Слоненя з"явилося на світ здоровим. Після народження воно важило 100 кг і практично відразу могло ходити.

— Це перший випадок успішного штучного запліднення слонів у цілій Азії, — розповідає головний лікар клініки Сіттхідей Махасавангкул. — Сподіваємося, що наш успіх допоможе збільшити популяцію цих тварин у Таїланді.

За останні роки індійських слонів у природному середовищі значно поменшало. Вчені відносять їх до виду, який перебуває на межі вимирання. Таїландські ветеринари сподіваються покращити ситуацію за допомогою штучного запліднення.

Процедура включає тривале зберігання сперми самців у замороженому стані, після чого її штучно вводять в організм самки. Близько десятка таких операцій уже успішно провели в інших країнах.

Після народження слоненяти експеримент ветеринарів розкритикували місцеві організації захисту тварин. Вони заявляють, що в природі достатньо самців для натурального запліднення. А гроші й зусилля вчених краще направити на захист тварин від знищення.

— Якщо дбати про слонів, вони самі будуть добре розмножуватися, — запевняє засновниця організації "Друзі індійських слонів" Сорайда Сальвала. — Натомість вони хочуть стати відомими і заробляти гроші.

Доки в Таїланді намагаються збільшити популяцію індійських слонів, у Південно-Африканській Республіці вирішують протилежну проблему — там тварин стало забагато. У пошуках їжі вони винищують довкілля. Це загрожує існуванню інших видів тварин.

Зараз по всій країні налічується до 20 тис. африканських слонів. Убивати їх заборонили 12 років тому, і тварини стали швидко розмножуватися. Тепер міністр навколишнього середовища Мартінус ван Шальквік хоче дозволити так званий вибірковий відстріл.

Перевозити слонів на нові території, щоб контролювати розмноження, надто дорого. Хімічна контрацепція неефективна.

Народжують слони раз на чотири роки. Поки самка вигодовує маля, вона не має статевих стосунків. Якщо ж потомства немає, вступає в них кілька разів на рік. Однак витримувати на собі у кілька разів важчих самців їй досить важко.

Зараз ви читаєте новину «У Таїланді слониха народила після штучного запліднення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути