четвер, 29 грудня 2011 00:15

Ураган затягує у вир хмари

У ніч проти 26 грудня ураган "Дагмар" у Норвегії повиривав дерева з корінням, повалив електричні стовпи. Місцеві кажуть, це був найсильніший  вітер за останні 30 років. Його сила сягала 41 м/с. Наступного дня вир зменшився та перемістився на північ Швеції.

Професор метеорології 56-річний Керрі Емануель з Массачусетського технологічного інституту пояснює, що урагани виникають, коли у повітряних масах відбувається збій і вони починають рухатися колом.

— У Норвегії та Швеції тепле і вологе повітря вступило в контакт з морем, почало підніматися. На висоті виділило тепло, потоки повітря почали закручуватися проти годинникової стрілки, захоплювали хмари. Коли  швидкість вітру підвищилася до 130 кілометрів на годину, виник ураган "Дагмар". Він рухався у напрямку півдня, спочатку мав швидкість не більш як 20 кілометрів на годину, згодом посилився.

Щороку у світі виникають 80 потужних ураганів. Вони зазвичай охоплюють територію діаметром 150-600 км. Всередині виру мають спокійну пляму — "око урагану" — 5-20 км. У ній здається, нібито буря скінчилася. У тому місці вітер посилюється, коли "око" просувається далі.

2011 року найсильніші урагани в Україні були в червні. Тоді вітер виривав дерева з землі, перевертав машини, рвав дроти. Начальник відділу метеопрогнозів столичного Укргідрометцентру 59-річна Людмила Савченко каже, потужні бурі Україні найближчим часом не загрожують.

— Такі стаються в Україні рідко. Стихійне явище у нас виникає, коли вітер рухається швидше 25 метрів на секунду. Якщо сила вітру 30-35 метрів на секунду, ураган завдає великих збитків — руйнує будинки, перевертає машини. Найбільше вітрів у Криму та Карпатах, де є високі гори. Вони зупиняють циклон, тоді повітряні маси набирають вологу. Тому урагани в горах значно сильніші, ніж на рівнинах.

Зараз ви читаєте новину «Ураган затягує у вир хмари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути