пʼятниця, 30 серпня 2019 06:45

Україна видає найбільше патентів у світі

Автор: ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM.COM
  Експерт з винаходів Яна Підлісна: ”Найбільше патентів в Україні видають у сфері сільського господарства”
Експерт з винаходів Яна Підлісна: ”Найбільше патентів в Україні видають у сфері сільського господарства”

Протягом першого півріччя 2019 року в Україні від націо­нальних та іноземних винахідників надійшли 28 956 заявок на патент. Це на 2,3% більше, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Кількість заявок на винаходи зменшилася на 4,3%.

— Україна обіймає перше місце за кількістю виданих патентів на корисну модель у світі. Винахід — це ­абсолютно нове рішення чи відкриття, а корисна модель — дещо покращений винахід, який не має новизни, — каже радник голови правління з організаційних питань Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Яна Підлісна, 33 роки. Пояснює про ситуацію із винаходами і їхнім патентуванням в Україні.

Як це вийшло в українців?

— Для того, щоб винахіднику видали патент на його корисну модель, йому потрібно заплатити 43 гривні. Це мало. Через це в нас патентують винаходи громадяни інших держав. Серед іноземних заявників на патенти більш як 41 відсоток. Найбільше їх подають зі США, Німеччини, Швейцарії.

Чому лише виняткові винаходи доходять до "виробничого конвеєра"?

— По-перше, має бути попит на винахід. По-друге, важлива комерційна складова. Наприклад, людина отримує патент на корисну модель — діжку, яка фільтрує якусь рідину. Цей винахід є корисним і вирішує певну проблему, проте вже існує покращена версія такого пристрою. Відповідно на діжку-фільтр попиту немає.

Нерідко проблемою є відсутність коштів на проведення лабораторних досліджень. Також бракує державних інструментів для допомоги з усіма необхідними процедурами. Зараз в Україні існує єдина установа, яка може підтримати і провести потрібні тестування і надати рекомендації. Це Фонд підтримки винаходів Мін­економрозвитку.

Яка галузь є рекордсменом серед винаходів?

— Велика частина інновацій на території України має своє призначення саме в сільськогосподарських підприємствах. Наприклад, такі віт­чизняні компанії як "Кернел", "Нібулон" або "Миронівський хлібопродукт" є конкурентоспроможними на своєму ринку завдяки поєднанню технологій машинобудування, штучного інтелекту чи інтернет-речей, який перетворює звичні для нас речі в нові пристрої, створюючи як розумні годинники, так і розумні міста. Також у нас величезний прорив здійснили у сфері енергетики. Чимало розробок є у галузі космосу. На жаль, останні теж не впроваджують через законодавчі бар'єри. Серед лідерів є і харчова промисловість.

У якій сфері найбільші проб­леми із винаходами?

— У галузі інформаційно-комунікаційних технологій. У нас неможливо запатентувати комп'ютерні програми. Українські компанії, які займаються такими технологіями, відкривають свої офіси у США. У цій країні будь-яку інтелектуальну діяльність людини патентують.

В Україні відповідну правову охорону не можуть отримати ще й методи організації, управління, виконання розумових операцій, результати художнього конструювання, умовні позначення, топографія інтегральних мікросхем, породи тварин, сорти рослин тощо. Наприклад, Національний університет біоресурсів і природокористування виводить велику кількість нових рослин і жуків, проводить різні мутації. Проте ці методи не патентують і їх легко вкрасти. Є чимало прикладів, коли на конференціях чи інших подіях українські науковці представляли свої відкриття, а їх потім копіювали.

Чи є в Україні корисні винаходи, які використовують назагал?

— Національна академія наук України запатентувала багато винаходів у сфері енергетики чи зварювальних матеріалів. Їхні технології є одними з кращих, які розробляли у світі. За інноваційним потенціалом у нашій країні лідирує аграрна компанія "Нібулон". У них є спеціальна лабораторія, де завдяки комп'ютерним технологіям можна визначити, на якій відстані необхідно посадити насінину, щоб вона найкраще проросла та дозріла.

Зараз ви читаєте новину «Україна видає найбільше патентів у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути