Ексклюзиви
середа, 16 травня 2012 06:45

У вольєрах муфлони живуть до 15 років

Автор: фото з сайта www.forum.gotovim.ru
  Гірські барани — муфлони під час гону голосно бекають. Улітку самиці ходять із ягнятами, самці — поодинці. На зиму збиваються в отари
Гірські барани — муфлони під час гону голосно бекають. Улітку самиці ходять із ягнятами, самці — поодинці. На зиму збиваються в отари

У мисливському господарстві "Дальній кордон" у Чигиринському районі на Черкащині другий рік розводять муфлонів.

— Це гірські барани з великими закрученими рогами. Ширші й масивніші за диких кіз. Мають гарну чорну бороду, на спині — біла пляма. У самиць роги невеличкі й незакручені, — розповідає заступник директора господарства Анатолій Крупкін.

Муфлонів привезли з Вінниччини, поселили у загороді площею 11 га.

— Були два барани і 13 овечок. Підібрали їм спеціальну місцевість — горби, ущелини. Внизу — лужок і водопій. Привезли великі брили каміння, щоб тварини оббивали зашкарублий шар із копит.

Восени у муфлонів був гін. Вівці виношували ягнят півроку.

— Зараз маємо приплід — шестеро малих. Кожне щонайменше 5 кілограмів. Уже бігають, стрибають. Кілька днів ходять із матір'ю, а потім долучаються до стада. За три роки почнуть паруватися. Під час гону барани сильно б'ються. Мають дуже тверду лобну кістку з подвійним шаром. Голосно бекають.

Узимку муфлони збиваються в отари. Улітку самиці ходять із ягнятами, а барани — поодинці. Живуть у вольєрах до 15 років. На волі на два-три роки менше. Дуже сторожкі й лякливі. Наблизитися до них важко. Муфлонів підгодовують вівсом, кукурудзою, морквою. За раз з'їдають два мішки кукурудзи.

— Дуже неохайні. Їдять із корита, потім туди вмощуються спати, а згодом і гадять. На тому й лежать. Усю ніч не сплять. Кілька разів бачив, як бродили опівночі.

Муфлонів оберігають від орлів, яструбів і лисиць.

— Лиси роблять підкопи під огорожу вольєра, щоби поживитися ягнятами. Двічі на день обходимо вольєр по периметру. Дивимося також, чи дерево не впало на сітку. Орлів і яструбів відлякуємо. Вони більше на голубів полюють. Птахи розвелися, бо викльовують рештки кукурудзи. Яструби, як пощастить, можуть ухопити ягнятко.

Зараз ви читаєте новину «У вольєрах муфлони живуть до 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути