Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2012 05:00

Тюльпанове дерево пахне шоколадом

Автор: фото З САЙТА WWW.mgonline.com
  Тюльпанове дерево цвіте великими яскравими квітками, з яких комахи і птахи збирають нектар. Виростає до 60 метрів заввишки, нагадує тополю
Тюльпанове дерево цвіте великими яскравими квітками, з яких комахи і птахи збирають нектар. Виростає до 60 метрів заввишки, нагадує тополю

— Торік у Туреччині бачила, як цвіте тюльпанове дерево. Квіти розпустилися величезні, майже вдвічі більші за долоню, — розповідає уманка Марина Сараула.

Тюльпанове дерева походить зі сходу Північної Америки. Виростає до 60 м заввишки, в холодніших регіонах — до 30.

Київський садівник 54-річний Олег Мізантюк вирощує на присадибній ділянці два тюльпанові дерева. Саджанці продасть за 125 грн.

— Квіти з'являються наприкінці травня, опадають на початку червня. Мої дерева почали цвісти на десятий рік, зараз їм 12. Мають по 9 метрів заввишки. Квіти кремового кольору з оранжевою серцевиною. Пахнуть шоколадом.

Завдяки висоті тюльпанове дерево в Америці називають "жовтою тополею". Кора дуже міцна, тріскає лише у старих рослин. Живуть до 500 років. Як і магнолії, мають крихке коріння.

— Листя тюльпанового дерева широке, завдовжки до 20 сантиметрів. Восени стає золотаво-коричневе, набагато яскравіше за кленове та березове.

Плоди нагадують шишки, виростають до 6 см і опадають. Гілки блищать, наче воскові. Надломлені пахнуть прянощами. У кроні вигинаються на один бік.

— Дерева легко приживаються, невибагливі, добре витримують морози. Але від затяжних холодів можуть загинути. Люблять вологу родючу землю і сонце. Садять їх навесні, доки немає листя.

У Північній Америці рослину вважають найбільш медоносним деревом. Найбільше їх в Аргентині, Австралії, Південній Африці, здебільшого в парках. У нас тюльпанові дерева вирощують у столичних ботсадах та Криму. Також — у дендропарку Олександрія в місті Біла Церква на Київщині.

Зараз ви читаєте новину «Тюльпанове дерево пахне шоколадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути