середа, 22 серпня 2007 18:14

Стевія солодша за цукор у 300 разів

  У Парагваї кліматичні умови дозволяють збирати п’ять урожаїв стевії на рік
У Парагваї кліматичні умови дозволяють збирати п’ять урожаїв стевії на рік

Компанія "Кока-Кола" планує підписати контракт із парагвайськими фермерами. У них закуповуватимуть стевію. Її використають для підсолодження дієтичних напоїв.

Стевію ще називають "медовою" або "солодкою" травою. Вона росте в Південній та Центральній Америці. Ця багаторічна рослина містить речовини, солодші від цукрози в 250–300 разів.

Смак її відчувається повільніше за смак цукру, але він значно інтенсивніший. При надто високій концентрації вона може гірчити або давати осад лакриці.

Стевія не впливає на рівень глюкози в крові, тому її дозволяють хворим на діабет. Вживають і при вуглеводних дієтах. Використовують стевію у харчових продуктах, напоях, а також як окремий продукт.

Компанії-виробники прохолоджувальних напоїв до цього в якості підсолоджувачів використовували кукурудзяний сироп та очеретяний цукор. Але ці продукти спричиняли ожиріння у споживачів. Малокалорійні сахарин, аспартам та цукразол — штучні й шкідливі для організму людини, особливо печінки.

У США стевію можна використовувати лише як харчову добавку. Дослідження медиків суперечливі. Є підозра, що деякі речовини, які містить рослина, є несильними мутагенами, тобто можуть спричинити утворення ракових клітин. Щоб використовувати стевію у виробництві напоїв, "Кока-Колі" потрібен дозвіл харчових комітетів США та Європи.

Нині найбільшим виробником стевії є Китай. Там збирають два врожаї на рік. Кліматичні умови Парагваю дозволяють отримувати п"ять урожаїв. До 2014 року в країні планують збільшити площу вирощування рослини в 40 разів.

Зараз ви читаєте новину «Стевія солодша за цукор у 300 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути