Компанія "Кока-Кола" планує підписати контракт із парагвайськими фермерами. У них закуповуватимуть стевію. Її використають для підсолодження дієтичних напоїв.
Стевію ще називають "медовою" або "солодкою" травою. Вона росте в Південній та Центральній Америці. Ця багаторічна рослина містить речовини, солодші від цукрози в 250–300 разів.
Смак її відчувається повільніше за смак цукру, але він значно інтенсивніший. При надто високій концентрації вона може гірчити або давати осад лакриці.
Стевія не впливає на рівень глюкози в крові, тому її дозволяють хворим на діабет. Вживають і при вуглеводних дієтах. Використовують стевію у харчових продуктах, напоях, а також як окремий продукт.
Компанії-виробники прохолоджувальних напоїв до цього в якості підсолоджувачів використовували кукурудзяний сироп та очеретяний цукор. Але ці продукти спричиняли ожиріння у споживачів. Малокалорійні сахарин, аспартам та цукразол — штучні й шкідливі для організму людини, особливо печінки.
У США стевію можна використовувати лише як харчову добавку. Дослідження медиків суперечливі. Є підозра, що деякі речовини, які містить рослина, є несильними мутагенами, тобто можуть спричинити утворення ракових клітин. Щоб використовувати стевію у виробництві напоїв, "Кока-Колі" потрібен дозвіл харчових комітетів США та Європи.
Нині найбільшим виробником стевії є Китай. Там збирають два врожаї на рік. Кліматичні умови Парагваю дозволяють отримувати п"ять урожаїв. До 2014 року в країні планують збільшити площу вирощування рослини в 40 разів.
Коментарі